Gül: ABD’den daha fazlasını bekliyoruz

Düşünce kuruluşu Brookings Enstitüsü’nde konuşan Gül, Kıbrıs ve Türkiye’nin AB üyelik sürecine ilişkin soruları yanıtlarken, “Türkler, Yunanlılar ve Birleşik Kıbrıs, AB için başka bir temel taş olabilir. Bölge için bir işbirliği havzası olabilir. (Türkiye’yi köşeye sıkıştırdık, baskı yapabiliriz) diyorlarsa bu iyi bir yol değildir” diye konuştu.


Kıbrıs konusu kronik bir sorunken, 2004 yılında çözüm fırsatı çıktığını ancak planın reddedilmesiyle fırsatın kaçtığını kaydeden Gül, sonuçta bir tarafın AB’ye girdiğini, diğerinin ise cezalandırıldığını ifade etti.


Gül, AB’nin, ”aile içinde dayanışma” çerçevesinde tutum takındığını belirterek, ”Ancak ailede birisi bir yanlış yaparsa ailenin çıkarına ters davranırsa uyarılmalı” dedi ve bu konuda daha fazla şantaj kabul edilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.


PKK konusunda bir soruya karşılık, Türkiye’nin, ABD’nin çabalarını takdir ettiğini söyleyen Bakan Gül, PKK’yı terörist örgüt olarak ilk tanıyan ülkelerden birinin ABD olduğunu ve terör örgütü başının yakalanmasında ABD’nin gösterdiği işbirliğinin unutulmayacağını kaydetti.


Bakan Gül, “Ancak beklentilerimiz halen yüksek. Daha fazlasını bekliyoruz. Ne yazık ki Irak, PKK için bir barınak” dedi. Dost bir ülke olarak Irak’ta PKK varlığının anlaşılmasının mümkün olmadığını belirten Gül, “Bu yüzden daha fazla beklentilerimiz var ve ABD de daha fazla şey yapacak. Söz verdiler” diye konuştu.


 

1031850cookie-checkGül: ABD’den daha fazlasını bekliyoruz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.