Gül Baba Türbesi restore edilecek

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Macaristan Budapeşte ziyaretinde önemli tarihi imzalar atıldı. 3. Macar Türk İş Formunda Macaristan Devlet Sekreteri Péter Szijjártó açılış konuşmasını yaptı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın huzurunda , Başbakan Yardımcısı Prof.Dr. Emrullah İşler ile Macaristan Başbakan Yardımcısı Zsolt Semjén, Buda’daki Gül Tepesinde bulunan Gülbaba Türbesi restorasyonu için mutabakat zaptı protokolüne imza attı.

Macaristan’da 145 yıl süren Osmanlı egemenliği (1541 – 1686) döneminde Budin Kalesi’nde vefat eden, cenazesi Şeyhülislam Ebussuud Efendi tarafından kıldırılan, Kanuni Sultan Süleyman tarafından taşınan Gül Baba’nın türbesinin restorasyonunu TİKA gerçekleştirecek.

Gül Baba vefatının sonrasında Budapeşte’nin Buda tarafında yüksek bir tepeye gömülür. Bu tepeye sonra Rózsadomb ( Gültepesi) adı verilir. Macaristan’da günümüzde halan sevilen ve ismi güncelliğini koruyan Gül Baba Macarlar tarafından saygı ile anılıyor. Seyyah Evliya Çelebi’ye göre, 1541 yılında vefat eden Gül Baba’nın cenazesine 200 bin kişi katılmıştır.

Törende Macaristan Kayseri Fahri Konsolosu Osman Şahbaz’de hazır bulundu. Şahbaz; en son 1997 yılında restore edilerek dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılan Gül Baba Türbesinin çoktandır tamirat ve restorasyona ihtiyacı vardı. İnşallah restorasyonu bittiğinde yapılış ve var oluş amaç ve gayesine uygun vaziyette hizmet verir dedi.

767560cookie-checkGül Baba Türbesi restore edilecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.