Gül: Ermenistan konusunda ümitliyim

Cumhurbaşkanı Gül, Amerikan Türk Cemiyetinde (ATS) yaptığı konuşmada şunları söyledi:
''Sayın Sarkisyan beni cesur bir davranışla maça davet etti, ben de aynı cesaretle karşılık verdim ve gittim. Bu ziyaretimizde sadece maç seyretmedik, çok detaylı bir şekilde hem ikili ilişkileri, hem Kafkasya, hem Azerbaycan, Ermenistan meselelerini konuşma fırsatı bulduk. Bütün amacım şu: Kafkaslar'da, bölgede, Türkiye ile Ermenistan arasında böyle bir iklim oluşturmak, bu iklim aradaki problemleri yok etsin ve her şey normalleşsin. Bununla ilgili gayet ümitliyim.


Kafkaslar'daki durum hepimizin dikkatini şuna çeviriyor: Diyalog yoluyla konuşarak problemleri aradan kaldırmak lazım. Problemleri donmuş bir şekilde bırakmak çok tehlikeli, her an patlayabiliyor.''


Gül, hem Ermenistan, hem Azerbaycan, hem de Türkiye'nin bu durumun farkında olduğunu, iyi niyetli olarak görüşmelerin devam ettiğini belirterek, ''Ümit ederim ki sonunda herşey normalleşir'' dedi.


Gül, liderlere düşmanlıkları beslemek değil, zorlukları kaldırmanın düştüğünü vurguladı ve "Diyalog, konuşarak çözülemeyecek hiçbir sorunun da olmadığı kanaatindeyim'' dedi.


"ABD POLİTİKALARINA KARŞI BİR HAVA VAR"


Gül, Amerikan Türk Cemiyetinde (ATS) konuşmasının ardından soruları yanıtladı.


Türkiye'de ''Amerikan karşıtlığı olup olmadığı ve bunun Türk hükümeti tarafından beslenip beslenmediği' yönündeki soru üzerine, Gül, tüm dünyada bir Amerikan karşıtlığı değil, ama Amerikan politikalarına karşı bir hava geliştiğini, bunun Türkiye'de de olduğunu söyledi. Gül ''Ama bu kesinlikle Amerikalılara, Amerika'ya karşı değil, bu politikayla ilgili, bunu anlamak da gayet normaldir, özellikle Irak savaşının yarattığı çeşitli neticeler olmuştur. Bunun da ayırt edilmesini çok isterim. Bunun da konjonktürel olduğu kanaatindeyim. Politikalar farklı olduğunda birdenbire çok büyük sempatilerin de oluştuğunu göreceksiniz'' dedi.
Gül, Türkiye'nin ikili ilişkiler ile bölgesel ve küresel güvenliğe ortak katkının daha da derinleşmesi için ABD ile birlikte çalışmaya devam edeceğini söyledi.

1067170cookie-checkGül: Ermenistan konusunda ümitliyim

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.