Gül ‘manipülasyon’a açıklık getirdi

Abdullah Gül, hafta içinde basınla ilgili olarak tepki çeken sözlerine açıklık getirdi. Gül, “ben herhangi bir basın mensubunun herhangi bir maddi çıkar karşılığı veya para karşılığı herhangi bir şey yaptığını düşünmedim de, bunu söylemedim de. ‘Servis’ lafının yanlış anlamalara yol açabileceğini bugün görüyorum” dedi. Gül, basının da bir oto kontrol mekanizması oluşturması gerektiğini savundu.


Gül, BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın daveti üzerine karikatür kriziyle ilgili bir toplantıya katılmak üzere Katar’ın başkenti Doha’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı.


Gül, bir gazetecinin “Türk basınının yabancı istihbarat örgütleri ve diplomatların manipülasyonuna açık olduğu yönündeki sözleriniz tepki çekti. Bu sözlere açıklık getirecek minisiz?” şeklindeki sorusunu, şöyle yanıtladı:


“Ben herhangi bir basın mensubunun herhangi bir maddi çıkar karşılığı veya para karşılığı herhangi bir şey yaptığını düşünmedim de, bunu söylemedim de. Belki bu bağlamda ‘servis’ sözünün yanlış anlamalara müsait olduğunu görüyorum. O bakımdan onu orada aşırı bir söz olarak görüyorum.”


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ayrıca, ”hiç kimsenin beni basın düşmanı falan diye itham etmeye hakkı yok. Bugünkü basının bu kadar özgür olmasına katkısı olan bir insanım. Bunu daha da çok devam ettireceğim” diye konuştu.


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, “Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğünün sağlamlaşması için ne gerekirse yapmaya devam edeceklerini, ancak basının da kendi oto kontrol mekanizmasını geliştirmesi gerektiğini” söyledi.


“YÖNLENDİRMELERE ÇOK AÇIK OLDUĞUMUZ DA GAYET AÇIK”


Gül, açıklamasını şöyle sürdürdü:


“Yalnız bütün toplum olarak yönlendirmelere çok açık olduğumuz da gayet açık. Bunun da işaretleri çok ortadadır. Bazen Türkiye’nin çıkarları, bazen Türkiye’nin geleceği düşünülmeden, reyting uğruna, birkaç bin daha fazla satma uğruna nelerin yazılıp çizildiğine hep beraber şahidiz. Gönül ister ki, basın dünyamız kendi içerisinde özgürce bir oto kontrol mekanizması geliştirir, kendi içerisinde, etik değerlerde ve bazı prensiplerde mutabakata varır, hiç kimsenin müdahalesine fırsat vermeyecek, herhangi bir, hatta yazılı, kanuni bir mecburiyete fırsat vermeyecek şekilde, gelişmiş demokrasilerde, batılı ülkelerde olduğu gibi, kendi etik değerlerini kendisi oluşturur. Ne yazık ki bunda yeteri kadar olgunlaşılamadığı da gayet açık ortadadır.”


“Dolayısıyla ben herhangi bir basın mensubu şöyle para almıştır, şu maddi karşılık karşısında şunları yapmıştır, onu hiç düşünmedim bile” ifadesini kullanan Gül, “Ama geçen haftaki Filistin ziyaretiyle ilgili yazılan çizilenlere baktığımızda, kendi diplomatlarımızın verdikleri bilgiye inanmayıp, yabancı diplomatların bilgileriyle hareket etmenin de yanlış olduğu kanaatindeyim” dedi.


Bunun birçok örnekleri olduğuna işaret eden Gül, “terör olaylarında da vardır, kuş gribiyle ilgili geçen haftalarda karşılaştığımız olayda da vardır. İşte kuş gribi, bütün Avrupa’da, Fransa’da, açın, Fransız basını meseleye nasıl yaklaşıyor, ele alıyor görün” diye konuştu.


HAMAS ABD İLE TÜRKİYE’DE Mİ GÖRÜŞTÜ?


Öte yandan Gül ile BM Genel Sekreteri Kofi Annan bugün Doha’da bir araya gelerek Ortadoğu, Kıbrıs, Irak başta olmak üzere çeşitli konularda görüş alışverişinde bulundu.


Gül, görüşmede Annan’a, Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol’un bölgeye gittiğini ve Iraklı yetkililerle temaslarda bulunduğunu söyledi. Karikatür kriziyle ilgili toplantı öncesinde yarım saat görüşen Annan ve Gül’ün, Ortadoğu sorunu, Irak meselesi ve Kıbrıs konusunda görüş alışverişinde bulundukları öğrenildi.


AA’nın haberine göre; Annan, Gül’den, Türkiye’nin bu girişimleri ve Hamas ziyareti hakkında bilgi aldıktan sonra, ”Bütün bu süreçte sizin rolünüz bizim için çok önemli. Hamas konusundaki girişiminizden dolayı size müteşekkiriz. Bunun yararlı bir girişim olduğuna inanıyorum. Hamas’a gereken mesajların verilmesi konusunu Davos’ta Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir süre önce yaptığımız görüşmede ele almıştık. O zaman, Hamas’a doğru mesajlar verilmesi gerektiğine ben de dikkat çekmiştim” dedi.


Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Gül daha önce de, Hamas heyetinin Türkiye’ye geleceğinden ABD ve İsrail’in bilgisi olduğunu söylemişti.


AÇIK GAZETE: Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül Türk basınının yabancı istihbarat örgütleri ve diplomatların ‘manipülasyon’una açık olduğu yönündeki sözlerinin yanlış anlaşılmamasını istedi. Öte yandan BM Genel Sekreteri Kofi Annan’ın Hamas konusundaki Türk hükümetinin girişimlerine müteşşekkür olması ve Gül’ün de Hamas yetkililerinin Türkiye ziyaretinden ABD ve İsrail’in haberinin olduğunu açıklaması ‘ABD’nin İsrail’i tanımasını istediği Hamas ile dolaylı görüşmeler için AK Parti hükümetini manipule mi ediyor?’ sorusunu akla getirdi…

1028510cookie-checkGül ‘manipülasyon’a açıklık getirdi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.