Gül: Öngörülerimiz maalesef doğru çıktı

ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile bugün görüşecek olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Washington’da Türk basın mensuplarının soruları yanıtladı.


Gül, İsrail ile Filistin arasındaki gerginliğin çözümünde Türkiye’nin daha fazla katkıda bulunması yönünde talep geldiğini ve Şam’a da bu çerçevede bazı mesajların iletildiğini söyledi.


Türkiye’nin bu tip bir tırmanma endişesini 3 ay önceden dile getirdiğini hatırlatan Gül, “Maalesef öngörülerimiz doğru çıktı ve dünyanın enerjisi buraya çevrildi. Bugün bunlar kontrol altına alınmazsa sükunet dönemine, iyi bir iklime dönüş olmazsa korkarız ki 3 ay sonra çok daha büyük bir tırmanış olur ve herkes çok daha fazla rahatsızlığını hisseder” dedi.


TERÖR ÖRGÜTÜ HERKES İÇİN TEHLİKE


Bir soru üzerine, PKK gibi bir terör örgütünün herkes için tehlikeli olduğunu belirten Gül, “Irak bizim için dost bir ülke. Dost bir ülkede terör örgütünün önde gelenlerinin faaliyet gösteriyor olması çok ayrı bir anlam taşır. Rejimini hoş görmediğiniz bir ülkede terör örgütlerinin karargahlarının, eğitim kamplarının bulunması bir noktada su götürür, ama bunun dost bir ülkede olması farklı bir durum ortaya çıkartır, çok dikkatli olmak gerekir” dedi.


İRAN’IN NÜKLEER FAALİYETLERİ


Türkiye’nin İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda kendisine “arabulucu” rolü biçmediğini söyleyen Gül, “Bizim yaptığımız, var olan mekanizmanın çalışmasına yardımcı olmaktır. Prestij çıkarmak gibi ucuz şeyler peşinde değiliz. Türkiye’nin bölgede yapabileceği olumlu bir şey varsa onu yapmaya çalışıyoruz” diye konuştu.


ABD-AB-KIBRIS


ABD’nin, AB sürecinde Türkiye’yi daima desteklediğini belirten Gül, “önemli sorun olduğunda yardımcı oldular” dedi.


Gül, Kıbrıs’ta da ABD’nin rolünün çok önemli olduğunu belirtti ve  “Kıbrıs Türklerinin yaptıklarının ABD’de, AB’ye göre daha fazla takdir gördüğünü görüyorum. Süper güç olarak ABD’nin desteği memnuniyet verici ama AB gibi daha çok konunun içindeki topluluğun geride kalmasına da üzülüyorum” diye konuştu.


 

1031810cookie-checkGül: Öngörülerimiz maalesef doğru çıktı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.