Gül: Ortadoğu iyi değerlendirilmeli

Londra’da düzenlediği basın toplantısında, Afganistan ile ilgili olarak yapılan Konferans’ın yanı sıra diğer konudaki görüşlerini açıklayan Abdullah Gül, bugün yapılan Konferans’ta Afganistan’ın yeniden yapılandırılması, ekonomik olarak kalkındırılması, güvenlik ve demokrasisinin arttırılması gibi konuların ayrıntılı biçimde ele alındığını anlattı.


Bu çerçevede kendisinin de bir konuşma yaptığını, Türkiye’nin görüş ve düşüncelerini açıkça ortaya koyduğunu belirten Gül, Afganistan’da geçen 4 yıl içinde siyasi süreçte büyük ilerlemeler sağlandığını, halkın seçtiği bir hükümetin işbaşında bulunduğunu hatırlattı. Gül, ”ancak hala ülkenin önemli sorunları var” derken, bugünkü toplantının delegelerine uluslararası toplumun yardımlarının ve desteğinin sürdürülmesinin önemini anlattığını bildirdi.


Toplantı çerçevesinde pek çok ülkenin dışişleri bakanlarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdiğini de belirten Gül, bu görüşmelerinde Kıbrıs ve Ortadoğu barışı gibi dünya gündemindeki önemli meselelerin ele alındığını ifade etti.


AB sürecinin de görüşmelerinin önemli gündem konularından birini oluşturduğunu, bu çerçevede muhataplarının desteğini istediğini belirten Gül, Türkiye’nin konferanstaki etkin varlığıyla dikkat ve takdir topladığını anlattı.


Gül, Filistin-Ortadoğu meselesi ile ilgili bir soru üzerine de Ortadoğu barışı için ortaya çıkan yeni durumun iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. Bu noktada Filistinli yöneticilere dikkatli mesajlar vermek, İsrail yönetimine de önyargısız değerlendirme yapma görevinin düştüğünü belirten Gül, Türkiye olarak durumu yakından izlediklerini bildirdi.


Gül, popülist demeçlerin bölgedeki durumu çıkmaza sokabileceği uyarısında da bulundu.


Dışişleri Bakanı Gül, İran konusunda yaşanan gerginlikle ilgili bir soru üzerine de Türkiye’nin bu sorunun diplomasi yoluyla halledilmesinden yana olduğunu vurguladı.

787550cookie-checkGül: Ortadoğu iyi değerlendirilmeli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.