Gül: İsrail katliam yaptı

Gül, “Ortada bir katliam var. 19 kadın ve çocuğun top ateşiyle öldürülmesinin hiç bir izahı yoktur” diye konuştu.


TBMM Genel Kurulunda gündemdışı söz alan AKP Sakarya Milletvekili Süleyman Gündüz, İsrail’in “Güz Bulutları” adıyla yürüttüğü operasyonlarda masum, çocuk ve kadınları da ayırt etmeden öldürdüğünü söyledi.


Gazze Şeridi’ndeki son saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 25 kişinin öldüğünü hatırlatan Gündüz, tüm dünyanın bu olaylar karşısında tepkisiz kaldığını belirtti. Gündüz, “Dünya sağır ve dilsiz… İsrail bir yıldır Gazze Şeridi’nde saldırılar düzenliyor. Yolları, okulları ibadethaneleri, binaları yıkıyor. Saldırılarında kadın, çocuk ayırmıyor. İsrail’in amacı Gazze’de yaşayan insanları yok etmek. Bunun adı savaş değil. Bunun adını siz koyun. Bu, bir toplumun sistematik bir şekilde ve tasarlanarak yok edilmesidir” diye konuştu.


Gündüz, vatandaşlara Filistin halkına yardım yapmaları çağrısında da bulundu.


GÜL: ORTADA BİR KATLİAM VAR


Gündüz’ün gündemdışı konuşmasını yanıtlayan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, İsrail saldırılarının uluslararası yayın kuruluşlarınca en önemli haber olarak geçildiğini ifade ederek, “Ortada bir katliam var. 19 kadın ve çocuğun top ateşiyle öldürülmesinin hiç bir izahı yoktur” diye konuştu.


Gelişmelerden korktukları için üç gün önce 9 masum insan öldürüldüğünde bir açıklama yaparak, “tırmanışın çok tehlikeli olduğu, İsrail’in çok yanlış yaptığı, bunun çok daha tehlikeli gelişmelere yol açtığı” uyarısında bulunduklarını hatırlatan Gül, “Bu açıklamayı yapmamıza rağmen, ertesi gün hiç bir yerde görmedim. Açıklamayı yazılı basında da görmedim. Ne yazık ki dün çok daha üzücü oldu, korktuğumuz başımıza geldi. Bu kabul edilebilir bir şey değildir. Dahası size korkunç rakamları vermek istiyorum; 1 Kasımdan sonra yani bu hafta içerisinde İsrail’in öldürdüğü masum insanların sayısı 50’dir. Hazirandan bu yana da 300’dür. Buna dünya seyirci kalamaz. Eğer buna seyirci kalınırsa o zaman çok daha büyük, vahim olaylarla karşı karşıya kalırız. Haziran ayının başında Gazze Şeridi’nde aralarında çocukların da bulunduğu 7 kişi öldürüldükten sonra olaylar nasıl tırmandı biliyoruz. Lübnan’da neler oldu biliyoruz.


Tüm dünya kamuoyunu göreve davet ediyoruz. İsrail’i de dikkatli olmaya, bu yanlışları yapmamaya çağırıyor ve kendi güvenliğini kendisinin tehlikeye attığını da hatırlatıyoruz. Bu tip eylemler, masum insanlara karşı yapılan bu acımasız hareketler, İsrail’in güvenliğini tehlikeye sokmaktadır. Açıkça söylüyorum. Çünkü, insanlar nefretle büyüyor, intikam hırsıyla büyüyor… Bunda hiç kimsenin bir çıkarı yoktur, İsrail’in de bir çıkarı yoktur. İsrail halkının büyük bir kesimi de bunların yanlış olduğunu görmektedir. Kamuoyu yoklamalarında da bu ortaya çıkmaktadır.”


Gül, “Biz hükümet olarak gayet açık ve dürüst hareket ediyoruz. Kim yaparsa yapsın çekinmeden ikaz ediyoruz ve bu hareketi şiddetle kınıyoruz. Çünkü, bu, zaten yükü ağır olan Ortadoğu’nun yükünü ağırlaştırmaktadır” dedi.


Olayın dehşet verici bir tırmanış olduğuna dikkati çeken Gül, “Bu durumun önlenmesi ve İsrail’in orantısız, izahı mümkün olmayan operasyonları hemen durdurması gerek. Gül, “Bunları yapanlarla ilgili soruşturmalar açık, şeffaf bir şekilde devam ettirilip, suçluların bütün dünya kamuoyu önünde cezalandırılması gerekir” dedi.


Dışişleri Bakanı Gül, BM olmak üzere AB ve ABD’nin barış iradesinin tesisi için daha fazla ilgi göstermelerini istedi. Gül, “Filistin halkının acısını, Türk halkı olarak biz de hissediyoruz” dedi. ANKA

1035200cookie-checkGül: İsrail katliam yaptı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.