Glasgow’da Newroz Cemi

25 Mart Pazar günü düzenlenen ceme yaklaşık 300 kişi katıldı. Ali Dereli’nin post dedesi olduğu cemin zakirliğini ise Haydar Küpeli yaptı. Gülbenklerin okunduğu, semahların dönüldüğü cemde Alevilik inancı ve felsefesine yönelik bilgilendirme yapıldı. Dede Ali Dereli cemde yaptığı konuşmada, ‘Newroz’un Alevi geleneğindeki önemine değindi. Cemin sonunda kurban etleriyle yapılan lokmalar yenildi.

Sivas Kararı’na Protesto

Öte yandan Glasgow Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cemevi’nde Newroz Cemi öncesi yapılan toplantıda Sivas Davası kararı ve İngiltere’de Alevi kültür merkezlerinin federasyonlaşma çalışmaları hakkında bilgi verildi. İAKM ve Cemevi başkanı İsrafil Erbil Sivas Davası kararının Aleviler açısından kabul edilemeyeceğinin altını çizdi. Habeş Alevi Kültür Merkezi başkanı Ertuğrul Kaya ise İngiltere’de Aleviler’in federasyonlaşmasının Aleviler açısından çok büyük kazanımları olacağını belirtti.

Daha sonra Glasgow Alevi Bektaşi Kültür Merkezi adına Ali Karakuş ve Aynur Akel Doğan tarafından yapılan basın açıklamasında Sivas Davası’nın zaman aşımına uğratılması kararı protesto edildi. Glasgow yöneticileri Tarafından yapılan açıklamada, “Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Sivas katliamı davasında firari zanlılarla ilgili olarak verdiği zamanaşımı kararı Türkiye için tam bir utanç belgesidir. Bu karar, insan haklarına, eşitliğe ve adalet duygusuna vurulmuş bir darbedir. Bu karar, yalnızca 5 katliam sanığının affedilmesi ile sınırlı değildir. Bu karar, Madımak Oteli’ni yakmak için 8 saat otel önünde “yakın ula yakın” diye çığlıklar atan, “Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak” diyen binlerce katliam sanığının affedilmesidir! Mahkeme bu karar ile bir kez daha Alevileri yakmış, Madımak’ta canlarımızı yakarak insanlığa karşı suç işlemiş binlerce katliam sanığını cesaretlendirmiştir. Mahkemenin bu kararı, Başbakan ve AKP Genel Başkanı Erdoğan’ın Alevilere yönelik kin ve nefret içeren ayrımcı politikalarının hızından bir şey kaybetmeden devam edeceğini gösteren bir meydan okumadır.

Nitekim hem Başbakan Erdoğan’ın karar için “milletimize hayırlı olsun” şeklindeki mesajı, hem de aynı gün, Ankara Adliyesi önünde toplanan binlerce kişiye polisin biber gazı ve tazyikli su ile dört bir yandan saldırması da bu meydan okumaların açık işaretleridir. Madımak Oteli önünde katil sürüsüne bir fiske bile vurmayan ve 35 canımızın yakılmasına fiili olarak izin veren ve sözüm ona bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını korumakla görevli “güvenlik güçleri” karşılarında silahsız, sopasız, yalnızca adalet ve kardeşlik isteyen Alevileri bulunca saldırmayı, kadınlarımızı, kızlarımız, gençlerimizi yaralamayı her ne hikmetse görev edinmektedirler. Geçtiğimiz yıl Sivas ve Maraş’ta yaptığımız anma yürüyüşlerinde ve son olarak Ankara Adliyesi önünde yaşanan saldırıların anlamı budur!”

842000cookie-checkGlasgow’da Newroz Cemi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.