Göçmenlere en çok kucak açan ülke İsveç

AB Desteğiyle yapılan araştırma, göçmenlerin yerleştirlmesi sürecinde en büyük destek sağlayan ülke İsveç, en az yardımcı olan ülkeyse Letonya.

Avrupa çapında 25 konsorsiyum adına çalışma yürüten, British Council ile Brüksel’deki Göç Politikası Grubu’nun önderliğindeki araştırmacılar, AB ülkelerinin aslında yapabileceklerinin yarısını yerine getirdiklerini kaydetti.

Araştırmada, 25 AB ülkesi içinde yaşayan tahmini 21 milyon göçmen göçmenin içinde bulundukları toplumla bütünleştirilmesine ilişkin politikalar incelendi. Değerlendirmeye alınan 140 gösterge arasında göçmenlerin işyerindeki hakları, o ülkede daimi olarak kalabilme olanakları, ailelerin göçmen işçiye katılmasına izin verilip verilmediği, ırkçılık ve önyargıyla mücadele yasaları gibi unsurlar yeralıyor.

En fazla göçmen nüfusuna sahip olan beş ülke, İngiltere, İspanya, Almanya, İtalya ve Fransa, göçmenlere destek olan ülkeler sıralamasında üst sıralarda yeraldı. Bu ülkeler içinde İtalya en iyi durumda. Sözkonusu beş ülke kıta çapındaki göçmenlerin en azından yarısını barındırıyor.

Ancak yürütülen inceleme, Avrupa ülkeleri arasında yalnızca İsveç’in, göçmenlerin toplumla bütünleştirilmesini en çok destekleyen ülke olduğunu ortaya koydu. İsveç, yabancı işçilere tanınan haklar konusunda yüzde yüz başarılı bulundu. Uzun süreli kalma yasaları bakımındansa, tam notun biraz altında yeraldı.

Diğer birçok ülkenin, övgüye değer politikalar izlemekte birlikte, her birinin en az bir temel alanda başarısız olduğu kaydedildi.

Letonya’nınsa, yabancı işçilerin haklarını kısıtlayan, ülke politikasının yönetiminde göçmenlere çok az söz hakkı tanıyan bir ülke olduğu belirlendi.

Yabancı işçilerin ailelerini getirmelerine olanak veren ülkelerin başını yine İsveç ile Portekiz çekiyor. Avusturya, Danimarka ve Kıbrıs bu dalda en alt sıralarda yeralıyor.

AB ülkelerinde uygulanan ayrımcılıkla mücadele önlemlerinin değerlendirmesinde de, karışık bir tablo çıktı. Almanya, anayasasının ve yasal düzenlemelerinin bu konuda gayet sıkı olmasına rağmen, sıralamada alt sıralara düştü. (BBC)

1159730cookie-checkGöçmenlere en çok kucak açan ülke İsveç

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.