Göçmenlere ‘gönüllü kamu hizmeti’ şartı

İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ve İngiliz vatandaşı olmaya hazırlanan binlerce göçmeni etkileyeceği tahmin edilen tasarıya göre, İngiliz vatandaşı olmak isteyen göçmenler, 1 yıl boyunca ‘gönüllü kamu hizmeti’ verecek ve 6 yıl sonra İngiliz vatandaşı olabilecek. ‘Gönüllü kamu hizmeti’ yapmak istemeyen göçmenler ise, 5 yıl normal sürenin ardından 3 yılda ‘vatandaşlık deneme süreci’ne tabii tutulacaklar.


“KOLAY VATANDAŞLIK”


Ülkede yaşayan göçmenlerin İngiliz yaşam tarzına adapte olamamalarından yakınan İçişleri Bakanı Jacqui Smith, bugün parlamento’da yaptığı konuşmada, vatandaşlık sürecinde değişiklik yapılmasına olanak sağlacak olan yeni tasarının ana hatlarının belirlendiğini söyledi.


İngiliz vatandaşlığı için gerekli olan 5 yıllık sürenin 1 yıllık ‘Gönüllü kamu hizmeti’ süreciyle birlikte 6 yıla çıkarıldığını açıklayan Bakan Smith, 1 yıl ‘gönüllü kamu hizmeti’ yapan göçmenlerin kolaylıkla vatandaş olabileceklerini, fakat bu sürece katılmayan göçmenlerin daha uzun süre beklemek zorunda kalacaklarını açıkladı.


“İNGİLİZCE ŞART”


İngiliz vatandaşı ile evlenmek isteyen yabancılara İngilizce bilme zorunluluğu getiren hükümet, bu yeni uygulamada, İngiliz vatandaşı olmak isteyen göçmenlerin 1 yıl süresince çeşitli yardım kuruluşlarında görevli, futbol takımı veya çocuk oyun alanlarında idareci ve okul yöneticisi gibi ‘gönüllü’ kamu hizmetlerinde bulunmalarını istiyor.


Hükümetin vatandaşlık sürecinde beklenmedik bir şekilde değişikliğe gitme kararı, göçmenler tarafından şaşkınlıkla karşılandı. Tasarının, kendisi İngiltere’de eşi Hindistan yarımadasında olan göçmenleri daha çok etkileyeceği belirtiliyor. Öte yandan,  Orta Avrupa ülkelerinde de benzer uygulamanın Hayata geçirilmesi tartışılıyor.

810150cookie-checkGöçmenlere ‘gönüllü kamu hizmeti’ şartı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.