Günaydın Mr Annan!

 Londra’daki BM İngiliz Derneği’nde konuşan Annan, ”Nükleer silahların yayılmasını yasaklayan antlaşmanın 35 yıl çok işe yaradığını” belirtti.

Aynı antlaşmanın bugün tehdit altında olduğunu söyleyen genel sekreter, İran’ın antlaşmayı tehdit eden ülkelerin başında geldiğini kaydetti.

”Nükleer yayılmacılığı yasaklayan sistemin ‘ruhuna fatiha okunmasını’ bekleyerek ve krizden krize ayağımız tökezleyerek gidemeyiz” diyen Annan, BM üyelerini de eleştirdi ve UAEK’nın denetimlerinin daha etkin kılınması konusunda anlaşamamaları yüzünden antlaşmanın temelinin sağlamlaştırılamadığını belirtti.

Annan, ”Bundan sonra başka fırsatların da heba edilmesine göz yummamalıyız” diye konuştu.

Genel sekreter, BM Güvenlik Konseyi’nin genişletilmesini de istedi.

Otoritesini ve meşruiyetini muhafaza etmek için Konsey’in genişletilmesi gerektiğini belirten Annan, ”Konsey’in otoritesinin ve meşruiyetinin yavaş yavaş erimesini görmezlikten gelip küçümseyemeyiz. Bu aşınma, Konsey’in gücünün temelinde her şeye karar veren beş ülkeden ibaret daracık çerçeve bulunduğu inancından kaynaklanıyor” ifadesini kullandı.

Annan, ”İşte bu dışlanmışlık ve incitilmişlik duygusu da onca üye ülkeyi BM’de reform yapılmasını engellemeye itiyor…” dedi.

Güvenlik Konseyi’nin 15 üyesi bulunuyor, bunlar arasındaki beş daimi üyenin (Çin, ABD, Fransa, İngiltere ve Rusya) veto hakkı var.

1122890cookie-checkGünaydın Mr Annan!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.