Günaydın Mr Ban!

BM Genel Sekreteri olarak İspanya’yı ilk kez resmen ziyaret eden Ban, Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero ile görüştü.

Ban Ki-mun, görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, “Irak’taki durum çok endişe verici. Tüm uluslararası komiteler, herkes, Irak’ta istikrarın sağlanması için mevcut Irak hükümetine yardım etmelidir” dedi.

Türkiye’nin kuzey Irak’a operasyon düzenlemesi ihtimali konusunda da Ban, “Bana bununla ilgili herhangi bir bilgi gelmedi. Her şeyin barışçıl yollarla diyalogla çözülmesinden yanayız” şeklinde konuştu.

Zapatero ile Medeniyetler İttifakı girişimi, Orta Doğu, Afganistan ve Lübnan’daki gelişmelerle küresel ısınma konusunu da ele alan Ban, İspanya Başbakanına Medeniyetler İttifakı girişimi için teşekkür etti ve bu girişimin başarıya ulaşması için tam destek verdiğini kaydetti.

Zapatero da Medeniyetler İttifakı Yüksek Temsilciliğine atanan eski PortekizCumhurbaşkanı Jorge Sampaio’nun gelecek hafta New York’ta girişimin eylem planını sunacağını belirtti.

50 ülke ve uluslararası kuruluşun bu girişime destek verdiğini anlatan Zapatero, “Medeniyetler İttifakı ile bağlantılı olarak gelecek ocak ayında Palma de Mallorca kentinde gençler üzerine yoğunlaşan bir toplantı yapılacak” dedi.

“TERÖRLE MÜCADELEDE HERKES HÜKÜMETE DESTEK VERMELİDİR”

Terör örgütü ETA’nın ateşkesi sona erdirmesiyle ilgili sorularla da karşılaşan Zapatero, ana muhalefetteki Halk Partisi’nin (PP) hükümeti eleştiren ve terörle mücadele politikasını değiştirmesini isteyen açıklamalarına sert dille cevap vererek, şunları söyledi:

“Terörizmle mücadele tüm siyasi partilerin birlik olduğu ve hükümete destek verdiği bir konu olmalıdır. Çünkü şiddeti sona erdirmek, siyasi partilerin de, liderlerin de, amblemlerin de üzerinde, öncelikli birkonudur. Sağı, solu, kim ne düşünürse düşünsün, ateşkes olsun veya olmasınherkes terörizmle mücadelede hükümete destek vermelidir. Ben dün ve bugünne yaptıysam yarın da aynısını yapacağım. İspanyolların bir arada, barış,özgürlük içinde yaşaması için çalışacağım. Herkes birlik olduğundaterörizmin üstesinden geliriz.

Erken seçim ihtimalini de reddeden Zapatero, seçimlerin öngörülen takvimde mart 2008’de yapılacağını belirtti.

ETA’nın ateşkesi sona erdirmiş olmasının kendisini çok endişelendirdiğini ifade eden BM Genel Sekreteri Ban da barışın şiddetle değil diyalogla sağlanacağını vurguladı.

1152140cookie-checkGünaydın Mr Ban!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.