Günde tek sigara içen de tiryaki sayılıyor

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. İlhan Tuncer, tütün bağımlılığının, alkol ve uyuşturucu madde bağımlılıkları ile aynı ana başlık altında sınıflandırıldığını söyledi.


Dünyada sigara tüketiminin her yıl yüzde 2.1 oranında arttığını ifade eden Tuncer, bu artışın dünya nüfus artışından daha hızlı olduğuna dikkati çekti.


Tuncer, tütün kullanımının adeta bir salgın olduğunu belirterek, “Ölüm orta çağda veba salgını ile özdeş idi. Günümüzde de en yaygın ölüm nedenini tütün kullanımına bağlı hastalıklar oluşturuyor. 20'nci yüzyılda tütün kullanımına bağlı olarak 100 milyon kişi yaşamını yitirmişti” dedi.


DSÖ verilerine göre dünyada sigara içenlerin üçte ikisinin aynı zamanda tütün üretimi yapan 10 ülkede toplandığını bildiren Tuncer, 21'nci yüzyılda 1 milyar kişinin bu alışkanlık nedeniyle ölmesinin beklendiğini öne sürdü.


Türkiye'de erkeklerin yüzde 65'inin, kadınların da yüzde 24'ünün sigara kullandığını, toplam bağımlı sayısının 17 milyon kişi olduğunu ifade eden Tuncer, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ülkemizde gelir yükseldikçe sigara içme oranı da yükseliyor. Eğitim düzeyi yüksek olanlar arasında sigara içme oranı da yüksek. Günde bir paket sigara içenlerde kanser riski 10 kat fazla. Pasif içiciler ise günde 5 adet sigara içiyormuş gibi risk altında. DSÖ'nün tanımlamasına göre düzenli olarak günde bir tek sigara içen kişi dahi tiryaki olarak kabul ediliyor. Tütün bir salgın ve aynı zamanda bir afet. Bu afeti önlemenin yolu da sigara kullanımına en kısa zamanda son vermek.”


Tütün kullanımıyla aktif ve kararlı mücadele etmenin pek çok kişinin hayatını kurtaracağını belirten Tuncer, aynı zamanda yaşam kalitesini yükselteceğini ve refah seviyesini artıracağını kaydetti.
 

708140cookie-checkGünde tek sigara içen de tiryaki sayılıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.