‘Güney Türk ürünleriyle dolu’

Gazete, söz konusu verilere dayanarak, 2005 yılından 2008 yılına kadar Kıbrıs Rum kesimine toplam 54 milyon 321 bin 19 Euro değerinde Türk ürünü ithal edildiğini belirtti.

1974’ü izleyen ilk yıllarda, Türkiye’den ürün satın alınması düşüncesinin tüketiciler arasında “alaycı tebessüme” yol açtığını yazan gazete, o yıllarda Türk ürünlerine ilgi olmaması bir yana Rum piyasasına ulaşmasının da zor olduğunu kaydetti. Söz konusu dönemde, Türk ürünlerinin Rum tarafına ithalini yasaklayan bir kararname yayımlandığını da hatırlatan gazete, Türk ürünlerinin başka ülkeler üzerinden nadiren Rum piyasasına ulaştığı durumlar yaşandığını belirtti.
Rum tarafının Avrupa Birliği’ne katılmasından sonra, durumun değişmeye başladığını ifade eden gazete, Türkiye ile AB arasındaki gümrük ilişkilerinden dolayı Rum tarafına diğer Avrupa Birliği ülkelerinden, özellikle de Yunanistan’dan yasal bir şekilde nakledilen Türk ürünlerine hiçbir gümrük vergisi uygulanmadığını ifade etti.

“YASADIŞI AMA MALİYETİ DÜŞÜK”

Gazete, gümrük açısından bakıldığında, Türk ürünlerinin “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin yasal liman ve havalimanlarından ithali konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmadığını da dile getirdi.

Rum tüketicilerin Türk ürünleri (özellikle meyve ve sebze) satın alma konusunda hassasiyet göstermeye devam ettiklerini ve bunları almaktan kaçındıklarını yazan gazete, “ancak Kıbrıslıların 4’te birinin” Türk ürünleri aldıklarını kaydetti.
Bu arada gazete, dükkânlarında hiçbir şekilde Türk menşeli ürünler (özellikle meyve) bulunmasını istemeyen marketler ve manavlar bulunduğunu da belirtti.

Türk ürünlerinin; Türkiye’den Kuzey Kıbrıs’a oradan da Rum tarafına nakledilmesi maliyetinin çok daha düşük olduğunu yazan gazete, söz konusu ürünlerin Türkiye’den Yunanistan’a Yunanistan’dan da Rum kesimine nakledilmelerinin talep edilmesi durumunda ise hem maliyetin arttığını, hem de ürünlerin adaya gelmesi için daha çok zamana ihtiyaç duyulduğunu kaydetti.

Fakat gazete, ürünlerin ticaretinin Kuzey Kıbrıs üzerinden yapılmasının “yasadışı” olduğunun da altını çizdi.

1497070cookie-check‘Güney Türk ürünleriyle dolu’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.