Güney, uğurlandı…

Londra’daki Türk toplumunun ayaklı tarihi ve en zengin işadamı olarak bilinen eski mücahit Güney tatil için gittiği KKTC’de 2 Kasım sabahı yaşamını yitirmişti.


8 Kasım günü KKTC Ercan Havalimanı’ndan Londra Luton’a getirilen Güney’in cenazesi 10 Kasım Cuma günü Londra Shacklewell Lane’de kendi kurduğu Türk İslam Vakfı Camisi’nde kılınacak öğle namazı sonrasında yine sahibi olduğu Brookwood Mezarlığı’nda toprağa verildi.


Güney’i son yolculuğuna dernek yöneticileri, işadamları, Türk İslam Vakfı Camisi cemeati, Türk politikacılar, belediye meclis üyeleri, eş dost ve yakınlarından oluşan kalabalık uğurladı.


RAMADAN GÜNEY?


Güney, Kıbrıs’ta EOKA’ya karşı mücadele eden Volkan’ın kurucusu olduğu için İngiliz yönetimince 1958’de sürgün edildiği Londra’da yaşıyordu.
 
Yurdışındaki en eski Türk derneği Kıbrıs Türk Cemiyeti’nin Onur Kurulu üyesi olan Güney, ölmeden önce Akşam’a Londra’daki Türk toplumunun gelişimi ile ilgili bilgiler vermişti.
 
İngiltere Türk toplumu içinde “Ayaklı tarih” olarak tanımlanabilen Güney, Türk toplumumu içinde pek çok ilke imza atmıştı. Güney ilk Türk beyediye meclis üyesi, ilk Türk plakçısı ilk Türk camisinin kurucusu, ilk Türk sineması gösteren organizatör, ilk Türk levazımcısı ve ilk Türk mezarlığı kurucusu olarak da biliniyordu.
 
1981de Türk şehitliğinin de bulunduğu Brookwood Mezarlığı’nı satın alan Güney bir süre sonra mezarlığın tapusunda 81 yol, onlarca kamu binası olduğunu ve Senior of Surrey ünvanını taşıdığını öğrenerek İngiltere’nin en zenginleri arasına girmişti. 1992’de İngiliz mahkemesine Kıbrıslı işadamı Asil Nadir için 1 milyon Sterlin’e ile kefil olduğu ve kefaletten vazgeçtiği için İngiliz basınında adından sıkca söz ettirmişti.


FOTOĞRAF: (Üstteki küçük fotoğraf) Ramadan Güney ve cenazeye katılan aile dostu yazar ve Egemenlik Polatformu Başkanı Tezel Asena ile Ramadan Güney’in torunu küçük Ramadan ve Güney’in büyük oğlu…


GÜNEY İÇİN TAZİYE MESAJLARI

796380cookie-checkGüney, uğurlandı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.