‘Güney’deki mallarınızı kullanamazsınız’

TAK’IN tercüme ederek aktardığı Gürey’deki ulusal gazatelerden Simerini, mahkeme kararını “Kıbrıslı Türklere Mallasrı İade Edilmiyor – Temyiz Mahkemesi İki Kıbrıslı Türkün Talebini Reddetti – Yargıç: Kıbrısı Türklerin Kullanma Hakları Yok” başlığıyla duyurdu.


Haberde Larnaka’nın Bahçalar köyünden olan ancak şu anda Girne’de ikamet etmekte olan Zehra Kemâl Ahmet ve Nuray Kemâl Ahmet isimli Kıbrıslı Türklerin, Bahçalar’daki mallarının kendilerine iadesi taleplerinin Rum Temyiz Mahkemesi’nde de reddedildiğini bildirdi.


Gazete Zehra ve Nuray kardeşlerin Rum Yönetimi aleyhine açtıkları temyiz davasının dün hükme bağlandığını yazdı ve mahkeme yargıcı Minos Kronidis’in, kararını açıklarken söylediklerini şöyle aktardı:


“Türk istilası dolaysıyla Ada’mızdaki bu anormal durum devam ettiği müddetçe, İçişleri Bakanı, Kıbrıs Türk mallarının vasisi sıfatıyla, bu malların yönetimi konularında egemen kabul edilir.  Dolayısıyla vesayet altındaki malların Kıbrıslı Türk sahipleri bu malları kullanmaya hak sahibi değildirler çünkü 1974’te yaratılan olguların sona ermesine kadar herhangi bir mülkiyet haklarını kullanmaktan men edilmişlerdir.”


Fileleftheros da “Yüksek Mahkeme 2 Kıbrıslı Türkün Başvurusunu Reddetti” başlıklı haberinde  Rum Yüksek Mahkemesi’nin dün, iki Kıbrıslı Türkün başvurusunu reddettiğini ve Larnaka bölgesinde bulunan ve Rum yönetimi tarafından Rumlara verilen mallarının iadesi taleplerini reddeden Rum İçişleri  Bakanlığı kararını onayladığını bildirdi.


Gazete bugün Girne’de ikamet etmekte olan Zekâ (SİMERİNİ bu kişinin ismini Zehra olarak yansıtmıştı) Kemâl Ahmet ve Nuray Kemâl Ahmet’in Rum İçişleri Bakanlığı bünyesindeki “Kıbrıs Türk Malları Vasiliği”ne gönderdikleri 9 Temmuz 2004 tarihli mektup ile “Pervolia” (Bahçalar) köyündeki taşınmaz mallarının iadesini talep ettiklerini, “vasilik” makamının da 13 Temmuz 2004 tarihli yanıt mektubu ile; Rum tarafındaki ilgili yasaya atıfta bulunarak bu taleplerini reddettiğini hatırlattı.


Gazeteye göre Rum Yüksek Mahkemesi, başvuru sahibi Kıbrıslı Türklerin gösterdiği; can güvenlikleriyle ilgili korkularından dolayı  Rum tarafından kaçmış oldukları gerekçesini reddetti ve “Türk istila ve işgali olmasaydı mallarını kaybetmeyeceklerini” iddia etti. Rum Yüksek Mahkemesi “başvuru sahibi Kıbrıslı Türklerin, mallarını Türk istilasından dolayı terk ettikleri” iddiasını yineledi.


Habere göre Rum Yüksek Mahkemesi kararında ayrıca Zekâ ve Nuray Kemâl Ahmet isimli Kıbrıslı Türklerin başvurularında kaydettikleri; anayasal haklarının ihlal edilmekte olduğu şikayetleriyle ilgili olarak şunları iddia etti:


“Kıbrıslı Türklerin toplu halde yer değiştirmelerinden ve  mallarını terk etmelerinden dolayı söz konusu malların, yine kendi çıkarları için korunması bir gereklilikti. Kıbrıs Türk Malları Vasiliği yasasının yapılması da tamamen haklıydı. Bu yasa temelinde, Kıbrıslı Türkler mallarından mahrum bırakılmıyorlar ama anormal durum süresince bu malların idaresi vasiliğe veriliyor.”


Politis haberi “Terk Edilmiş Kıbrıs Türk Malları Vasilikte Kalıyor” başlığı altında özetledi.


“LARNAKA’DAKİ TÜRK MAHALLESİ ARABA MEZARLIĞI”


Öte yandan Politis gazetesi yukarıdaki başlıkla yayımladığı haberinde, Larnaka’daki Türk mahallesinin görüntüsünün, bölgedeki açık kamu alanlarındaki araba mezarlıkları yüzünden birçok sorunla karşılaştığını yazdı.


Gazete, Aleksandros Papanastasios caddesinin karşısındaki tarlada onlarca işe yaramayan araba, otobüs ve hurda demir parçasının atılı olduğunu belirterek, bu bölgede son zamanlarda yerleşimin arttığını da kaydetti.


Gazete yukarıda belirtilen söz konusu işe yaramayan maddelerin atılı bulunduğu yerin hemen yakınında Larnaka’nın en turistik yeri olan Makenzi bölgesinin olduğunu ve bunun sorun teşkil eden bir konu olduğunu ifade etti.


Gazete, Larnaka Belediyesinin önlem alınacağına dair taahütlerde bulunduğunu; ancak henüz sonuç getirici bir önlem alınmadığını kaydetti.

700430cookie-check‘Güney’deki mallarınızı kullanamazsınız’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.