Göç ve ev işçiliği semineri

EMAR Vakfı, 29 Kasım akşamı akademisyen Dr. Gaye Yılmaz ve Dr. Sue Ledwith’in konuşmacı olarak yer alacağı “Göç ve ev işçiliği” semineri düzenliyor.

EMAR Vakfı’ndan yapılan açıklamaya göre; yazarlar 29 Kasım Cuma saat 18.30-20.30 arasında “Göç ve ev işçiliği” semineri “225-229 Seven Sisters Rd, Finsbury Park, N4 2DA” adresindeki Finsbury Park Trust FinSpace’de “Meeting Room 3″de gerçekleşecek.

Ücretsiz katılıma bütün toplumun davetli olduğu açıklamada yer aldı.

İKİ KONUŞMACININ ORTAK KİTABI

Dr. Gaye Yılmaz, Londra, Berlin ve İstanbul’da yaşayan 120 ev işçisi kadınla görüşerek hazırladığı “Göçmenlik ve ev işçiliği” başlıklı araştırmasını Dr. Sue Ledwith ile birlikte kitaplaştırdı ve İngiltere merkezli Pelgrave Mcmilan tarafından da 2017’de yayınlandı.

Dr. Gaye Yılmaz, araştırmasında kadınların başta sendikal mücadele olmak üzere yaşama eşit bir şekilde katılmalarındaki engelin ataerkil gelenek mi yoksa din inancı mı olduğunu sorguladığını anlattı. Yılmaz 3 ülkede görüştüğü 10 farklı dinden, 28 farklı ülkeden 120 kadının yarısı Türkiye’den yarısı da Müslüman olmayan ülkelerden. Türkiyeli kadınların 20’si ise yurtdışında. İstanbul’daki 20 kadının tamamı iç göçle gelen Kürt kadın olup Londra ve Berlin’de Kürt ve Türk kadınlardan oluşuyordu.

Dr. Yılmaz ile yaptığımız sohbette verdiği örnekler çarpıcıydı. Kadın ve erkeğin göreceli olarak daha eşit olduğu Aleviler de bile kadının gölgede kaldığını belirten Dr. Yılmaz, araştırmasında görüşünü aldığı bir Alevi kadının dilinden “Tavuğun butları hep erkeklere verilir. Çocukken tavuğun budunu abim ve babam yerdi. Evlendim kocam ve oğlum yemeye başladı. Ben hayatımda hiç tavuk budu yiyemedim” diye aktardı.

2354690cookie-checkGöç ve ev işçiliği semineri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.