Göklerde yürüyenlerin mermer ocağı tepkisi!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Dünyanın 33 ülkesinden gelerek Antalya’daki Geyikbayırı’nda buluşan ip cambazları, dağcılık ve mağaracılık kulüpleriyle birlikte Isparta Dedegöl Dağı’ndaki Kuzukulağı Yaylasının mermer ocaklarına kurban edilmemesi çağrısında bulundular…
 
Isparta’nın Aksu ilçesinde bulunan Kuzukulağı Yaylasındaki dünyaca ünlü kaya tırmanışı parkurlarına mermer ocağı ruhsatı verilmesine ip cambazlarından da tepki geldi. Antalya’nın Konyaaltı ilçesindeki kaya tırmanışı bölgesi Geyikbayırı’nda bu yıl 6. kez düzenlenen Türkiye İp Cambazları Festivali’ne katılan dünyanın dört bir yanından sporcular, Kuzukulağı Yaylası’nın mermer için yok edilmemesi çağrısında bulundu. 33 farklı ülkeden katılımın olduğu festivalde sporcular, dağcılık ve mağaracılık kulüplerinin açtığı pankartla doğa sporları ve eko-turizm merkezi olan Kuzukulağı Yaylası’nın korunmasını istedi.
 
Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde bu yıl altıncısı düzenlenen Uluslararası Türkiye İp Cambazları Festivali(Turkish Highline Festival 2018), 33 ülkeden gelen sporcuların katılımıyla gerçekleştirildi. Türkiye’nin önde gelen kaya tırmanışı bölgelerinden biri olan Geyikbayırı’nda gerçekleşen ve yaklaşık bin kişinin katıldığı belirtilen festivalde nefes kesen gösteriler yer aldı.
 
KAYALARIN ARASINDAKİ İPTE NEFES KESEN YÜRÜYÜŞ
Dünyanın farklı ülkelerinden gelen sporcular, oldukça riskli ama bir kadar da heyecan verici olan ipte yürüme etkinlikleri için her yıl Geyikbayırı’nın görkemli kayalıklarında buluşuyor. Bu yılki etkinlikler, 17-24 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirildi. Kayalıklar arasına yerden 50 metre yüksekliğe kurulan ve uzunlukları 20 ila 200 metre arasında değişen ip hatlarında yürüyen ip cambazları, etkinlik sonunda bir araya gelerek Isparta Dedegöl Dağı’ndaki dünyaca ünlü tırmanış parkurlarının da yer aldığı Kuzukulağı Yaylası’nda verilen mermer ocağı ruhsatına tepki gösterdi.
 
‘KUZUKULAĞI YAYLASINI MERMER İÇİN YOK ETMEYİN’
Türkiye’nin önde gelen dağcılık ve mağaracılık kulüplerinin temsilcileriyle birlikte pankart açarak tepkilerini yansıtan sporcular, “Doğa sporları ve eko-turizm merkezi Kuzukulağı Yaylası’nı mermer için yok etmeyin” çağrısında bulundu.
 
KUZUKULAĞI, DÜNYANIN ‘EFSANE DUVARLARI’ ARASINDA
Aksu ilçesi sınırlarındaki bölgede, Eldere köyünde bulunan Kuzukulağı Yaylası, önemli su kaynakları ve 800 metre derinliğindeki Kuyukule Mağarasını da barındırıyor. Ancak Kuzukulağı Yaylası’ndan bulunan masif kaylıklar, dünyaca ünlü dağcıların uğrak yeri. Dünyanın en önemli rotalarından biri olarak gösterilen Kuzukulağı kayalıkları, Fransız dağcılar Stéphanie Bodet ve Arnaud Petit tarafından yayınlanan ‘Parois de Legende’ (Efsane Duvarlar) adlı kitapta Türkiye’den yer alan tek parkur olarak biliniyor.
 
ENGEL OLUNMAZSA EFSANE KAYALIKLAR KESİLEREK SATILACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’na bağlı Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM), Kuzukulağı kayalıklarını da içine alan bölgede 100 haktarlık alanda mermer arama ruhsatı verdi. Batı Asya Madencilik Gıda Su Ürünleri İnşaat San. ve Tic. Ltd. Şti. adlı özel bir şirkete verilen mermer arama ruhsatının süresi 17 Ekim 2017’de bir yıl daha uzatıldı. Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan Kuzukulağı Yaylası’ndaki mermer ocağı ruhsatından geri adım atılmazsa, ilgili kurumların da onayını alan firma dünyanın en önemli dağcılık merkezlerinden biri olmaya aday bölgeyi tonu 90 ila 300 dolar arasında değişen fiyatlarla ham madde olarak Çin’e satılan mermeri çıkarmak için devasa kayalıkları kesmeye başlayacak. Su kaynakları, hayvancılık ve bölgenin biyolojik zenginliği mermer ocağı yıkımıyla baş başa kalacak. Eldere köylüleri de su kaynaklarını yok ederek hayvancılığı etkileyecek olan mermer ocağına karşı tepkili. Köylüler ve doğa sporları kulüpleri, ruhsatn iptali için ilgili kurumlara yazılı başvuruda bulundular.
 
2167870cookie-checkGöklerde yürüyenlerin mermer ocağı tepkisi!
Önceki haberMilli parkın üçte biri yağmaya açılacak!
Sonraki haberÇalı, Hızır’a giden yoldur
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.