Gorbaçov’dan ‘Stalinizm’ uyarısı…

Gorbaçov, Stalin’in iktidara gelmesinin 70’inci yıldönümü nedeniyle düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada, “O dönemde acı çekenleri hatırlamalıyız. Çünkü bunlar hepimiz için birer ders” dedi.

“İçimizdeki Stalinizm’i damlalar halinde değil tamamen dışarı atmalıyız” diyen Gorbaçov, “Stalin dönemini altın çağ, (Nikita) Kruşçev dönemini eriyemeye yüz tutan saf bir ütopya ve Brejnev’in neo-Stalinist dönemini altın çağın devamı olarak adlandıranlar var” diye konuştu.

Rus tarihçiler, “Büyük Terör” diye adlandırdıkları ağustos 1937 ve kasım 1938 arasındaki dönemde 818 bin kişinin infaz edildiğini, 1921-1953 yılları arasında 13 milyon kişinin öldürüldüğünü veya toplama kamplarına gönderildiğini kaydediyorlar.

Rusya’da yapılan son anketler, Stalin’in Rus gençleri arasında giderek sempatik bir lider haline geldiğini gösterirken, Levada Araştırma Merkezi tarafından temmuz ayında yapılan ankete katılanların yüzde 54’ü Stalin’in yaptığı iyi şeylerin kötü şeylerden daha fazla olduğuna inandıklarını söyledi. 

1158850cookie-checkGorbaçov’dan ‘Stalinizm’ uyarısı…

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.