Gürcistan’da muhalefet büyüyor

Geçen hafta boyunca, ülkenin diğer bölgelerinden konvoylar halinde gelen destekçilerle sayıları artan muhalefet yanlıları, çoğunluğu Parlamentonun bulunduğu Rustaveli caddesi ve Özgürlük Meydanı olmak üzere, devlet televizyonu, Başbakanlık binası ile Cumhurbaşkanlığı Sarayının çevresinde de kurulan maket hücrelere yerleşti.

Dışları şeffaf plastik örtülerle kaplanan yüzlerce maket hücrenin içine, en az iki kişinin uyumasına imkan verecek ahşap sedirler, yataklar ve battaniyeler getirildi. Muhaliflerin, iki gündür süren yağmur yüzünden içlerinde “nöbet tuttukları” hücreler nedeniyle Rustaveli caddesinin büyük bölümü ile çevredeki sokaklardaki araç trafiği durdu.

Muhalefet liderleri, kentin en merkezi bölgelerini kaplayan hücre kentin “Saakaşvili istifa edene kadar” kaldırılmayacağını söylüyor. Hükümet yetkilileri ise istifa koşulundan vazgeçmeleri durumunda, muhalefetle diyaloga hazır olduklarını yineliyor.

DEVLET TELEVİZYONUNDAN 4 GAZETECİ İSTİFA ETTİ

Bu arada muhalefetin sürekli olarak “bağımsız ve tarafsız” olmamakla suçladığı devlet televizyonunun yönetim kurulunda görev yapan 4 gazeteci peş peşe istifa etti.

Dokuz üyeli kurulda görev yapan Mikheil Çiaureli, Irma Sokadze, Marina Vekua ve Giorgi Ançabadze, kurumun günlerdir süren gösterilerle ilgili haberlere yeterince yer vermediği gerekçesiyle görevlerinden ayrıldı.

Kurulun boş kalan koltukları için ilerleyen günlerde adaylıklarını açıklayan kişiler arasından Cumhurbaşkanı’nın 12’sini seçmesi ve dördünün onaylanması için bu isimleri parlamentoya sunması gerekiyor.

Öte yandan, Tiflis Belediye Başkanı Gigi Ugulava, protestocular nedeniyle kentin bazı bölgelerine hizmet götüremediklerini kaydetti. Ugulava, gösterilerin ilk gününde belediye görevlileri ile muhalifler arasında çıkan kavga nedeniyle muhaliflerin kamp kurduğu bölgelerde temizlik çalışmalarını durdurmak zorunda kaldıklarını belirtti.

Belediye Başkanı, muhtemel olaylara karşı, polis, temizlikçi ya da itfaiyeci de olsa üniforma giyen herhangi birinin protestocular ile karşı karşıya gelmesini önlemeye çalıştıklarını söyledi.

Muhalifler, belediye yönetiminin halkı ve kendilerini zor durumda bırakmak için “bahane bulduğunu” iddia ediyor. “Hücre kent” sakinleri, özellikle parlamento önü ve Rustaveli caddesini kendi imkanlarıyla sürekli temizliyor ve bölgede biriken çöpleri yakarak yok etmeye çalışıyor.

1200730cookie-checkGürcistan’da muhalefet büyüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.