“Grevcilere Sovyet yardımını engellemiş”

The Guardian, Bilgi Edinme Özgürlüğü yasası kapsamında ulaştığı belgeler ışığında, eski Muhafazakar Başbakan Margaret Thatcher’ın 1984-85 yıllarında İngiltere’yi sarsan maden grevleri sırasında Sovyetler Birliği’nden gelecek yardımı engellediğini ortaya çıkardı.

“‘Thatcher, Sovyet yardımını nasıl engelledi?” başlıklı haberde özetle şöyle denildi:

“Madenci Sendikaları Federasyonu, grevi devam ettirebilmek için şiddetle paraya ihtiyaç duyuyordu. Mahkeme federasyonun malvarlığına el konulmasını kararlaştırmıştı. Federasyonun Başkanı parayı Sovyetler Birliği’nden bulmak için çaba harcadı ve Rus madenciler, maaşlarından toplam bir milyon dolar bağış topladılar. Ama bu paranın, mahkeme tarafından el konulmaması için İngiltere’ye gizlice getirilmesi gerekiyordu. Ruslar, parayı sendikanın Zürih’teki hesabına yatırmaya çalıştı ama federasyonun diğer hesapları gibi bu da dondurulmuştu.

Bu bağışa Sovyet Hükümeti’nin onay verip vermediğini anlamaya çalışan Thatcher, Sovyetler’e her koldan diplomatik baskı uyguladı. O dönem Çernenko’nun yerini almaya hazırlanan eski Sovyet lideri Mihail Gorbaçov’a İngiltere ziyareti sırasında, “bunun içişlerine müdahale anlamına geleceği” uyarısında bulundu. Bir ay önce madencilerin bağış iznini bizzat imzalayan Gorbaçov, böyle birşeyden haberi olmadığını söyledi. Sonunda Thatcher yardımın gelmesini engelledi. Sovyetler Birliği, Demir Lady’yi kızdırmamak için İngiliz madencileri feda etti.”

833120cookie-check“Grevcilere Sovyet yardımını engellemiş”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.