Guantanamo’da toplu ölüm korkusu

Tutsak aileleri ve avukatlar açlık grevinin tehlikeli bir döneme girdiğini vurgulayarak, çok yakında ölümlerin başlamasından kaygılandıklarını dile getirdiler.

Guantanamo körfezindeki ABD kampında yüzlerce tutuklu, yargılanmadan ve kötü şartlarda tutuldukları için altı haftadır açlık grevinde bulunuyorlar. ABD yetkilileri basına sızan bu grevi daha geçen hafta kabul etmek zorunda kalmıştı.

Tutsak avukatlarının verdikleri bilgilere göre hapisane görevlileri açlık grevini sonlandırmak için Cenevre Anlaşması’na uyacakları sözünü tutmayınca vazgeçilen grev yeniden başladı. Avukatlar, ABD’nin grevi sonlandırmak için uluslararası hukuk kurallarına uyarak şartları iyileştirmek yerine 20 kadar tutsağa hafta başında zorla yemek yedirmeye çalıştırdıklarından da yakındılar…

Avukatlar tutuklularla sınırlı görüşebildiklerini dile getirerek ziyaretçi kabul edilmediği ve mektuplara sansür uygulandığını söylediler.

SAVAŞ KARŞITLARINA ÇAĞRI

İngiliz vatandaşı Omar Deghayes’in ailesi savaş karşıtlarına çağrıda bulunarak tutsakların açlık grevinden dolayı önüne geçilmesi için destek istedi. Aile ABD’ye de çağrıda bulunarak yargısız tuttuğu tutsakların koşullarını derhal iyileştirmeleri ve greve kulak vermelerini istedi.

Omar Deghayes’in kardeşi Abu Bekir Deghayes sosyal hizmetler görevlisine yaptığı açıklamada Guantanamo’da tutsak 10 İngiliz vatandaşı bulunduğunu söyledi. Abu Bekir şöyle konuştu:

“Cumartesi yapılacak savaşa karşı protestosuna katılan herkesden yardım istiyoruz. Masum tutsakları kurtarmak için halkın yerel yöneticilerinden başlayarak merkezi yönetime kadar bütün yetkililere baskı yapmasını rica ediyoruz. Bu çekilen eziyetin son verilmesini istiyoruz. İşci Parti konferansının önünde ABD’nin Guantanamo’daki haksızlığını protesto edeceğiz. Sesimizi duyarlı topluma duyurmak zorundayız. Bugün Guantanamo’daki tusaklar, yarın başkaları….”

“ABD’nin tutsaklara yaptığı haksız uygulama dünya kamuoyunun gözü önünde gerçekleşiyor ve buna kimse sessiz kalamaz” diyen Abu Bekir, “Batı’da bir demokrasi var sanılıyor. Bütün bu olup bitenler anlaşılır gibi değil… Toplumun harkete geçmesi gerekli yoksa yaşantımız George W. Bush sayesinde çok büyük bir tehlikede…” diye konuştu.

Deghayes’in avukatı, Clive Stafford Smith de  İngiliz vatandaşı 9 eylemci daha var bu insanlar çok yakında ölecekler’ dedi. Askeri ordunun bunu gizli tutmaya çalıştıklarını öne sürdü.

FOTOĞRAF: Omar Deghayes

1114720cookie-checkGuantanamo’da toplu ölüm korkusu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.