Guardian: O artık bir yürüyen ölü

Güven oylamasını şimdilik atlatan Boris Johnson’u pek de iyi günler beklemiyor.

İngiltere’de pazartesi günü Başbakan Boris Johnson için Muhafazakar Partinin parlamento grubunda güven oylaması yapıldı. Kovid kısıtlamaları döneminde Başbakanlıkta partiler düzenlendiğinin ortaya çıkmasıyla kendi partisi de dahil her kesimden büyük tepki alan Johnson, partili 359 milletvekilinin 148’inden güven oyu alamasa da oylamayı kazandı. Bu konuyu ele alan Guardian gazetesi başyazısında Johnson için “yürüyen ölü” nitelemesi yaptı.

Fransa’da hükümet ve Emmanuel Macron, hastanelerde ve kamu hizmetlerinde bütçe kesintilerine devam ederken, artan fiyatlara, hayat pahalılığına yanıt olarak göz boyayıcı yöntemlerini sürdürüyor. Sosyal saldırılar politikasında aynı yolu izleyen iktidar, gelecek günlerde meclis seçimlerine hazırlanıyor. Diğer yandan, esasen işçiler ve halk kitleleri üzerinde baskı yaratan Ukrayna’da emperyalistler arası savaş devam ediyor.

Guardian’ın başyazısı şöyle:

Zayıflamış bir pozisyondaki Boris Johnson muhtemelen milletvekillerinin çoğunluğunun işine geliyor. Muhafazakar Parti açısından ne yazık ki bundan en kazançlı çıkacak olanlar muhalefet. İşçi Partisi ve Liberal Demokratların tam olarak neyi savunduğunu bilen seçmen sayısı çok az; ancak her iki parti de Johnson’ın görevde kalması halinde bir sonraki genel seçimlerde muhafazakarların daha fazla sandalyesinin tehlikede olacağını düşünüyor. Bu makul bir beklenti. Hükümetin fikirleri tükenmiş ve yorgun düşmüş durumda. Muhafazakarların umutsuzluğu, Johnson’ın açıktan bölünmüş bir partiye başkanlık etmesiyle daha da artıyor. Pazartesi gecesi, meslektaşlarının 10’da dördünden fazlası Johnson’ın gitmesi gerektiğini söyledi. İsyancıların tek bir örgütlü hizipten ziyade partinin her kanadından çıkması, çürümenin ne kadar yayıldığının göstergesi. Muhafazakar milletvekillerinin, görevlerini korumalarına yardımcı olması halinde Johnson’ı tutacaklarına şüphe yok. Sorun şu ki kamuoyu yoklamaları Johnson’ın muhafazakar seçmenler arasında bile ne popüler ne de güvenilir olduğunu gösteriyor. İktidar partisi, skandala karışan muhafazakar milletvekillerinin istifa ettiği iki seçim bölgesinde yapılacak ara seçimde muhtemel bir yenilgiden korkmakta haklı. Muhafazakarların bu denli kızgın olduğu bir ortamda Johnson’ın yeni yasama yılı için önerdiği 38 yasa tasarısını parlamentodan nasıl geçireceğini kestirmek zor. Başbakan, hane halkı gelirlerinin enflasyon tarafından ezilmesine ve kamu hizmetlerinin pandemi sonrasında kırılma noktasına kadar gerilmesine karşı çözümleri olduğuna halkı ikna edemedi. Seçmenler, pandemi sırasında Başbakanlıkta düzenlenen partiler konusunda gerçeği söylemeyen bir başbakana inanmayacaktır.

Johnson’ın başbakanlığına güveni yeniden tesis etmek için bir görev değişikliğinden fazlası gerekecek. Sağa doğru bir yönelme, seçmenler tarafından kabine dışı milletvekilleri arasındaki hoşnutsuzluğu giderme manevrası olarak görülecektir. Vergi indirimleri ve özelleştirmelerden oluşan bir program, sağcı muhafazakar milletvekillerinin nabzını hızlandırmaktan daha fazlasını yapmalıdır. Başbakan yapısı gereği son derece ciddiyetsiz bir siyasetçi. Ulusal Sağlık Servisi (NHS) çökmek üzereyken Johnson sadece laf kalabalığı yapıyor. Sağlık sistemini “Netflix çağında” DVD film kiralama hizmetiyle karşılaştırmak bir basın açıklamasında kulağa maceracı gelebilir. Ancak NHS’nin çöküşünü önlemek için ayrıntılı planlar yerine palavra önermek muhtemelen seçimlerde ters etki yaratacaktır.

Muhafazakar milletvekilleri Johnson’ın yerine geçecek uygun birinin olmamasından endişe ediyor olabilir. Kabine ona ‘git’ diyecek cesaretten yoksun. Ancak başbakan yürüyen bir ölü. Hâlâ ayakta, çünkü kimse onun işini bitiren olmak istemiyor. Bu sadece kaçınılmaz olanı geciktiriyor. Muhafazakar ‘Conservative Home’ web Sitesinin Editörü Paul Goodman, Johnson’ın “kendi kaderinin efendisi olarak, seçim sandığında yenilmeden gitmesinin, gitmeye zorlanmaktan daha iyi olacağını” yazdı. Ne yazık ki bu sözler dikkate alınmayacaktır. Ülkenin sadece tribünlere oynayan değil, politika üretebilen yeni bir liderliğe ihtiyacı var. Johnson siyasette yalan söyleme konusunda rahat. Brexit’i gerçekleştirmek için İrlanda Denizi’nde bir gümrük sınırı üzerinde anlaşmaya varmasına rağmen, şimdi bunu yapmadığını iddia ediyor. Johnson başbakan olmaya asla uygun değildi. Önündeki zor seçimlerle yüzleşmeyi başaramadı. Britanya bunu yapabilecek biri tarafından yönetilmeli. EVRENSEL

2614140cookie-checkGuardian: O artık bir yürüyen ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.