“Gün, Hayat’a sahip çıkma günü”

Hayatın Sesi Televizyonu İngiltere Temsilciliği yaptığı basın açıklamasında TÜRKSAT’ın OHAL kapsamında kanalı kapatmasını sert bir dille protesto ederek, “kurum temsilcilerini, sanatçı dostlarımızı ve değerli meslektaşlarımızı televizyonumuzla dayanışmaya, haber alma hakkına, basın özgürlüğüne sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi.

TÜRKSAT’ın OHAL kapsamında, Hayatın Sesi TV, Jiyan TV, Zarok TV, TV 10 ve Van TV dahil çok sayıda kanalın yayınını gerekçe göstermeden durdurmasına Londra’dan da tepkiler yükseldi.

Hayatın Sesi Televizyonu İngiltere Temsilciliği’nin Kuzey Londra Toplum Merkezi’nde yaptığı basın toplantısına çok sayıda katılımın olması dikkati çekti. Toplantıda konuşan Hayatın Sesi Televizyonu İngiltere Temsilcisi Orhan Dil, DAY MER Başkanı Aslı Gül, Demokratik Güç Birliği adına İsrafil Erbil ve TV10 adına Elif Tabak tepkilerini dile getirdi.

Konuşmacılar “Hayat Tv’nin Türkiye’de halkın seslerini en özgür biçimde duyurduğu bir kanal olduğunu belirterek, “Elden giden yalnızca demokrasi değil bütün bir ülkedir. Halkın haklarına sahip çıkarak yurt için, demokrasi için bütün hakların en küçük bir kırıntısına bile sahip çıkması gerekiyor. Karar derhal geri çekilmelidir” ortak paydasında birleştiler.

“KEYFİ KARAR” KINANDI

Basın toplantısında Hayat Tv Londra adına konuşan Orhan Dil, Ulusal Gazeteciler Sendikası (NUJ) ve İngiltere’deki pek çok demokratik kuruluş ve sendikanın bu anti-demokratik uygulamaya karşı tepki göstereceklerini söyledi. Dil’in yaptığı “#HayatınSesiSusturulamaz“ başlıklı açıklamada da şöyle denildi:

“2007 yılından bu yana TÜRKSAT üzerinden yayın yapan Hayatın Sesi Televizyonu’nun yayını 28 Eylül akşamı korsan olarak durdurulmuştur. Hükümetin Kanun Hükmünde Kararname’ye dayandırarak verdiği talimatın ardından TÜRKSAT, Hayatın Sesi Televeizyonu’nun yanı sıra TV10, Jiyan TV, Zarok TV, Azadi TV, Denge Tv ve Van TV’nin’de aralarında bulunduğu 12 kanalın frekanslarını engelleyerek ekranlarını karartmıştır.

Son 3 ay içerisinde 4 kez para cezası, 4 kez de uyarı cezası olmak üzere televizyonumuza 8 ceza verildi. Bu cezaların yayın durdurma ve televizyonumuzu tümden kapatmaya yönelik adımlardı. Hükümet, RTÜK’ü bile beklemeden, OHAL ve KHK düzenine dayanarak televizyonumuzun yayını emirle engelemektedir.

Emek, demokrasi, laiklik ve barışı temel ilkeler olarak benimseyen televizyonumuza yönelik bu keyfi kararı kınıyoruz.

Televizyonumuzun yayına geçmesinin hemen ardından Londra’nın sokaklarında işçi ve emekçilerin, göçmenlerin yürüttüğü mücadeleyi, hak arayışlarını, etkinlik ve eylemlerini her hafta ekranlara taşıyan Artı Eksi 7 Londra’nın 10. Sezonun ilk bölümü için hazırlıklarımızı yaptığımız gün yayınımızın engelenmesini kabul etmiyoruz.

Bugün bizi yalnız bırakmayan Hayatın Sesi’nin kurucularını, kurum temsilcilerini, sanatçı dostlarımızı ve değerli meslektaşlarımızı televizyonumuzla dayanışmaya, haber alma hakkına, basın özgürlüğüne sahip çıkmaya çağırıyoruz. Hayatın Sesi Susturulamaz, Tek sese biat etmeyeceğiz!”

HALKA ÇAĞRI

DAY MER Başkanı Gül de milyonların televizyonunun işçi ve emekçiler tarafından kurulduğunu ve milyonerlerin kanala ömür biçemeyeceklerini söyledi. Gül, toplumu halkın haber alma özgürlüğüne sahip çıkmaya çağırdı.

Demokratik Güç Birliği adına konuşan Erbil de özgür medyaya yönelik basının gelecekte planlanan katliamların ayak sesi olabileceğini belirterek “Bütün gücümüzle özgür medyanın yanında olacağız. Ne gerekirse onu yapacağız. Geleceğimiz de kararmasın diyenler ekranların karartılmasına karşı çıkmalı” dedi.

Tv10 adına konuşan Tabak ise kanalların kapatılmasını “Kerbela’dan günümüze Alevilere yönelik baskıların bir uzantısı” diye niteleyerek “Bizler Şeyh Bedrettin’in torunlarıyız. AKP bunu iyi bilmeli. Yurt dışında çalınmadık kapı bırakmayacağız” diye konuştu.

TÜRKSAT’ın yayınını durdurduğu Hayatın Sesi TV, #HayatınSesiSusturulamaz başlığıyla özel yayına başladı. Yayın internetten izlenebilecek.

2013700cookie-check“Gün, Hayat’a sahip çıkma günü”

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.