Güvenlik soruşturmasına takılan hekim: Salgınla mücadele etmek istiyorum

Güvenlik soruşturması gerekçesiyle göreve başlayamayan Dr. Emrah Direk, “Bu zorlu süreçte ben de aktif rol almak istiyorum ama önümüze engeller konuluyor” diyor.
Hastane acil servisi kapısından giren iki sağlık çalışanı.

Tıp eğitimini bitirdikten sonra 2019 yılında ataması çıkan Dr. Emrah Direk, güvenlik soruşturması gerekçesiyle göreve başlayamadı. Direk, koronavirüs salgınına karşı sürdürülen mücadeleye katkı sunmak istediğini söyledi.

Olağanüstü hal (OHAL) döneminde yayımlanan 676 sayılı KHK ile getirilen “güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması yapılması şartı” nedeniyle göreve başlatılmayan hekimler, koronavirüsle mücadeleye katılmak ve hak ihlalinin son bulmasını istiyor. Anayasa Mahkemesi, (AYM) “güvenlik soruşturması” uygulamasına hak ihlali karar vermişti.

Yaklaşık 500 hekim hakkında güvenlik soruşturmasa devam ederken çok sayıda hekime de sonucunun olumsuz olduğuna dair tebligatlar geliyor. Soruşturması olumsuz sonuçlanan hekimlerin özel hastanelerde çalışabilmesi için de 450 gün beklemesi gerekiyor.

“BU DÖNEMDE HEKİMLİK YAPMAK İSTİYORUM”

Genç hekim Emrah Direk, 2019 yılı Eylül ayında ataması yapıldığını ancak 19 Mart 2020’de “güvenlik soruşturması” gerekçesiyle olumsuz yanıt aldığını anlattı.

AYM’nin 29 Kasım’da aldığı kararla memuriyete girişte “güvenlik soruşturması” şartını içeren düzenlemeyi iptal etmesinden sonra Sağlık Bakanlığına atanmasıyla ilgili dilekçe yazdığını ifade eden Direk, “Dilekçeme cevap verilmedi” dedi.

Koronavirüs salgınından kaynaklı sağlık emekçilerine ihtiyaç olduğuna dikkati çeken Direk, “Salgının bu denli arttığı bir dönemde hekimlik yapmak istiyoruz. Biz hekim olmaya karar verdiğimizde yurttaşların sağlığı bizim için öncelikli olandı ama önümüze engeller konuluyor. Bu zorlu süreçte bir hekim olarak ben de aktif rol almak istiyorum” dedi.

Hukuk mücadelesine devem edeceğini söyleyen Direk, “Dün itiraz dilekçemi verdim ve özlük haklarımı alana kadar mücadele etmeye devam edeceğim” ifadelerini kullandı.

“HEKİMLİK YAPMAK İSTİYORUM”

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında ataması yapılan “güvenlik soruşturmasına” takılan bir diğer genç hekim H.A. da AYM kararı sonrası Sağlık Bakanlığı’na dilekçe verdiğini belirterek, “İki ayda cevap verilmesi gerekirken bana cevap bile vermediler” dedi.

Hekimlik yapmak istediğini ifade eden H.A, “Şu an tüm dünyayı etkileyen bir halk sağlığı sorunu var biz de bu süreçte aktif rol almak istiyoruz. Gerekli eğitimi almama rağmen sadece evde oturuyorum. Her akşam hekimler alkışlanıyor, bu bende bir burukluğa neden oluyor. Şu an sadece ailemi bilinçlendirebiliyorum. Ben halka hizmet vermek istiyorum” diye konuştu.

H.A., şöyle devam etti:

“Avrupa’da emekli hekimler bile göreve çağrıldı. Türkiye’de hekim eksikliği var ama hukuksuz bir şekilde çalışmaya hak kazanmış hekimlere engeller çıkarılıyor. Davayı kazanmam gerekir ama hukuk sisteminin işlediğinden emin değilim. Yasaya aykırı olmasına rağmen hukuksuz bir şekilde mesleğimle arama engel konuldu.”

ERDEM: HUKUKSUZLUĞA SON VERİLMELİ

Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Gönül Erden de “Sadece hekimler değil sağlık alanında çalışmaya hak kazanmış birçok arkadaşımızın güvenlik soruşturması gerekçesiyle AYM kararına rağmen ataması yapılmıyor” dedi.

Koronavirüs salgınından bağımsız olarak uygulamanın hak ihlali olduğunu belirten Erden, “Kişinin çalışma hakkına karşı alınmış bir karar. Bu hukuksuzluğa bir an önce son verilmeli, atama bekleyen bütün sağlık çalışanlarının ataması bir an önce yapılmalı” diye belirtti.

Salgının hızla yayıldığı bir dönemde sağlık emekçilerinin sayısının yetersiz olduğuna dikkati çeken Erden, “Bu sorunun bir an önce çözülmesi gerek. Çözmenin yolu da kolay; atama bekleyen yüzbinlerce kişi var, KHK’larla hukuksuz bir şekilde ihraç edilen binlerce kişi var hızlıca bir planlamayla bu arkadaşlarımızın ataması yapılmalı ve eksiklik giderilmeli” değerlendirmesinde bulundu. (Evrensel Ankara)

 

2400410cookie-checkGüvenlik soruşturmasına takılan hekim: Salgınla mücadele etmek istiyorum

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.