Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise öldürüldü

Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise, başkent Port-au-Prince’te bulunan evinde öldürüldü.

Suikasti duyuran Başbakan Claude Joseph, ülkenin yönetiminin kendisine geçtiğini söyledi. Joseph sabaha karşı Moise’nin evine giren, İngilizce ve İspanyolca konuşan yabancılardan oluşan silahlı bir grubun cinayeti işlediğini belirtti.

Moise’nin eşinin de saldırıda yaralanarak hastaneye kaldırıldığını belirten Joseph, kamuoyuna panik yapmamalarını söyledi. Yıllardır istikrarsızlıkla mücadele eden ülkede cinayet, adam kaçırma ve fidye gibi suçlar son derece yaygın.

Amerika kıtasının en yoksul ülkelerinden biri olan Haiti’de 2018 yılında yapılması gereken seçimler, siyasi karışıklık nedeniyle yapılamamıştı.

Adanın diğer yarısını kontrol eden Dominik Cumhuriyeti, suikastin ardından sınır geçişlerinin kapatıldığını açıkladı.

İngiltere ve Amerika’nın da aralarında olduğu çok sayıda ülke suikastı kınadı ve başsağlığı dileklerini gönderdi.

Göreve 2017’de başlayan Moise 2018’deki yapılamayan parlamento seçimlerinden bu yana ülkeyi kararnamelerle yönetiyor, ülkedeki muhalefet ise bu yönetime karşı çıkıyordu.

Moise dört yılda yedi başbakan değiştirmişti. Üç aydır görevde olan Joseph’in de bu hafta görevden alınması bekleniyordu.

Muhalefetin yolsuzlukla ve ülkeyi bir diktatörlüğe dönüştürmekle suçladığı Moise’ye karşı 2021 başında pek çok şehirde büyük protestolar düzenlenmişti.

11 milyon nüfuslu Haiti’de Eylül ayında da, koronavirüs pandemisi nedeniyle iki kere ertelenen bir anayasa referandumu yapılacaktı. Muhalefetin sert bir şekilde eleştirdiği referandumda yürütmeye daha fazla yetki verilmesi oylanacaktı. BBC TÜRKÇE

2529680cookie-checkHaiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise öldürüldü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.