Hâkim’anım Devlet Hanımın Hikâyesi

Türk edebiyatında bir başka ¨Hâkim Hanım¨ karakteri roman kahramanı olarak yer aldı. 

Yazar, romancı bayan Lider Erşan’ın ikinci romanı ¨Devlet Koydum Adını¨, geçtiğimiz hafta, Papirüs Yayınevi tarafından yayınlanarak okura sunuldu. 

Roman bir Çerkes ailesinin Osmanlı’dan Türkiye Cumhuriyetine kadar uzanan köklerinin hikâyesiyle, bu ailenin hukuk eğitimi almış genç kızı Devlet Hanımın yaşadıklarını üstlenerek okur karşısına çıkıyor.

Devlet, bir subay babanın kızı; eğitimi ardından Anadolu’da bir kasabaya hakim olarak atanıyor. Karşılaştığı çevre, yaşadıkları, dönem hikâyesi olarak 1970-80 arasına ait gerçekliklerle örtüşünce roman toplumsal gerçekliği sorgular duruma dönüyor.

Türkân Şoray ve Kadir İnanır’ın rol aldığı ¨Bodrum Hakimi¨ filminden sahneleri anımsatan romandaki anlatımın akıcı bir Türkçe ve yerli yerinde görünen kurgusuyla, hâkim’anım olan yargıç Devlet Hanımın Anadolu’da pek çok acıklı olayın tanığı olduğunu da görüyoruz. 

Devlet Koydum Adını romanında acılarla örülü hikâye, hâkim’anımın kasabadayken evlendiği eşinin bir trafik kazasında hayatını kaybetmesi, tek çocuğuyla hayat mücadelesine devam etmesi, devlet görevinden ayrılıp İstanbul’a döndükten sonra avukatlığa başlaması gibi bir hayat hikâyesine dönüşüyor.

Eğitimci, edebiyat hocası olan Lider Erşan’ın bu özenli çalışması, bir süreden beri yayın dünyasından uzak duran Papirüs Yayınevi tarafından Türk romancılığına kazandırılınca, edebiyat ve yayın çevrelerinde, Papirüs’ün tekrar ağırlıklı ve nitelikli eserler sunacağı yönünde bir ümit yaratmış bulunuyor.

2391660cookie-checkHâkim’anım Devlet Hanımın Hikâyesi

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.