Hakları için greve çıkan Liverpool liman işçileri kazandı

Arif BEKTAŞ / Evresel Londra – Grevdeki Liverpool liman işçileri, ücretlerine yüzde 14 ile 18 arası zam alarak eylemlerini sonlandırdı. UNITE sendikası yaptığı açıklamada, “Kararlı mücadele sonuç getirdi” dedi.

Eylül ayında, ücret artışı talebiyle greve çıkan 600 Liverpool liman işçisi, taleplerini işverene kabul ettirdi ve ücretlerine yüzde 14 ile 18 arası zam alarak işbaşı yaptı.

UNITE sendikası tarafından yapılan açıklamada, liman şirketi Peel Ports ile yapılan görüşme sonucunda, yüzde 10,1 olan enflasyon oranının üzerinde bir anlaşma yaparak işçilerin işe dönmesinin sağlandığı belirtildi.

UNITE adına pazarlıkları yapan sendika yetkilisi Bobby Morton, kararlı mücadele, işçilerin tek yumruk hareket etmesi, ulusal ve uluslararası dayanışma ve sendikanın işçilerden yana uyguladığı taktikler sonucu başarıya ulaştıklarını kaydetti.

Kıdem durumuna göre yüzde 14 ile 18 arasında zam alan sendika yetkilileri, bunu işçilere sorarak grevi sonlandırdı. Dün sabah saatlerinde grevci işçileri acil toplantıya çağıran sendika, yapılan anlaşmanın içeriğini işçilere açıkladı ve işçilerin oylamasına sundu. İşçilerin yüzde yüze yakını bu anlaşmayı kabul etti ve sendika da grevin sona erdiğini ve işçilerin işbaşı yapacağını duyurdu.

EN YÜKSEK ÜCRET ZAMLARINDAN BİRİ
İngiltere’nin hemen hemen tüm iş kollarında süren grevlerin birçoğu kazanımla sonuçlanmaya başladı. En az enflasyon oranında zam isteyen işçiler, iş garantisi ve iş koşullarının iyileştirilmesini de talep ediyor. En son geçtiğimiz ay Londra’da 2 bin otobüs şoförü ücretlerine yüzde 11 zam alarak grevlerini zaferle sonuçlandırmışlardı. Grevlerin sürdüğü alanlarda işverenler yüzde 2 ile 7 arası teklifte bulunurken, sendikalar ve işçiler en az enflasyon oranında zam yapılmasında diretiyor.

EMEP GENEL BAŞKANI ZİYARET ETMİŞTİ
Liverpool liman işçileri eylül ayının başında iki haftalık greve başlamıştı. İşveren yapılan görüşmelerde sadece yüzde 7 oranında zam dayatmıştı. Bunun üzerine işçiler 24 Ekim tarihinde iki haftalık bir grev kararı daha almıştı. 28 Ekim’de, 4 günlük bir ziyaret gerçekleştirmek üzere İngiltere’ye gelen ve çeşitli temaslarda bulunan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Liverpool liman işçilerini de ziyaret etmişti.

31 Ekim’de Liverpool limanına giderek işçileri grev alanında ziyaret eden Akdeniz, liman işçilerinin mücadelesini Emek Partisi olarak desteklediklerini ve sonuna kadar dayanışmayı büyüteceklerini söylemişti. Grevci liman işçileri de bu ziyaretten çok memnun olduklarını ve Akdeniz aracılığı ile İstanbul’da tersane işçilerinin gösterdiği dayanışmaya teşekkür ederek, uluslararası dayanışmanın kazanma yolunda önemli olduğunu söylemişti.

2646730cookie-checkHakları için greve çıkan Liverpool liman işçileri kazandı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.