‘Halk Edebiyatı ve Alevilik’ paneli

RenkArt’tan yapılan açıklamada, 1 Mart 2008 Cumartesi günü saat 5.30’da, “Unit 22 Wilmer Business Park, Stoke Newington, London N16 0LW” adresindeki mekanında düzenlenecek olan Halk Edebiyatı ve Alevilik paneline Mehmet Topal, Hüseyin Kaplan ve Zeynel Can konuşmacı olarak katılacak.


RenkArt’ın panel ile ilgili olarak yaptığı açıklama aynen şöyle:


“Günümüzde kısaca Alevi Bektaşi olarak adlandırılan, ancak yüzyıllar öncesinden beri varolan Babailik, Ahilik, Abdallık, Kalenderilik, Hurufilik, Kızılbaşlık ve Bektaşilik gibi Felsefi, Dini ve Kültürel unsurların birikiminden oluşmuş bir hareketin müzik ve edebiyata kayıtsız kalması düşünülemezdi. Özellikle Osmanlı Sultanlarınca inançları üzerinde estirilen baskı ve zulüm rüzğarlarına karşın, bir halkın kendisini var etmesinin biricik yolu olarak beliren, deyiş söyleme geleneği.


Yazılı tarihi yok edilen Anadolu Aleviliğinin, yaşadığı kırım ve yanğınları, Telli Kuran dediği saz aracılığı ile dile dökmesiyledir ki günümüze dek ulaşan ve Anadolu Halk edebiyatının temelini oluşturan olağanüstü bir zenğinlikle ortaya çıkmıştır. Osmanlı sarayına hakim olan Arapça, Farsça ve bu iki dilin kırması olarak geliştirilen Osmanlıcaya karşın Söyledikleri türkülerde tamamen öztürkçeyi konuşturan Alevi Bektaşi şairleri, geniş halk yığınlarınca sevilmiş ve ermiş katına çıkarılmıştır.


Anadolu Alevilerinin yedi kutuplar olarak tanıdığı(Nesimi, Fuzuli, Hatayi, Pir Sultan Abdal, Kaygusuz Abdal, Kul Himmet ve Virani) bu yedi büyük ozan esas olarak Aleviliğin Felsefi özünü bütünüyle yansıtabildikleri için halkın yüreğinde ölümsüzleşmişlerdir. Eğemen Sünni anlayışın günümüze kadar, karalayıp yok saydığı Alevilik inancı Doğada ki bütün canlıların yaşama hakkını savunmasıylada İnsan merkezli düşüncenin çok ötesine sıçrayıp kardeşlik ve barış içinde yaşamanın insanın en güzel düşü olduğunu söylemiştir.


Alevilikte en büyük günah ve düşkünlük bir cana kıymaktır. Melek te Şeytan da insanın özündedir, biricik hesaplaşma insanın bu dünya da kendisiyle hesaplaşmasıdır diyerek. Yeryüzünü Cennet veya Cehennem yapmanın bizim ellerimizde olduğuna işaret etmiştir. Alevilikte İnsanı Kamil olmanın biricik yolu Yeryüzündeki bütün canlılara aynı nazarla bakmaktan geçer. Alevilik, inançları uğruna derisi yüzülen büyük ozan Nesimi’nin dediği gibi “Dostun cemalidir kıbleğahımız/ Desti payinedir hem niyazımız/ İnsanın kalbidir secdeğahımız/Hoş geldiniz dostlar dost hanesine” diyerek. Hak İnancının, Kaygusuz Abdal’ında dediği gibi : Kudüs’te Mekke’de ya da Hac da değil, insanın kalbinde aranması gerektiğini ve her türlü hurafenin reddedilmesini anlatadurmuştur.”

810310cookie-check‘Halk Edebiyatı ve Alevilik’ paneli

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.