Halkın yaşayan efsaneleri Antalya’da dile gelecek

Anadolu kültürünün vazgeçilmezi olan halk müzisyenleri Antalya’da düzenlenen konserde bir araya geliyor. 19 Aralık akşamı Antalya AKM Perge salonunda düzenlenen ‘Halk Sanatçıları Konseri’nde, Mehmet Nazlı, Ayşe Aydınlık, Şakir Gürler ve Mehmet Ali Kayabaş gibi yöresel halk müziği sanatçılarının yanı sıra müzik araştırmacısı ve derlemeci Emre Dayıoğlu izleyiciyle buluşacak.

Antalya’da bulunan Atatürk Kültür Merkezi (AKM) 19 Aralık Cumartesi günü oldukça ilginç bir konsere ev sahipliği yapacak. Saat 19: 30’da AKM Perge Salonu’nda başlayacak olan ‘Halk Sanatçıları Konseri’, birbirinden değerli yerel müzisyenleri ağırlıyor. Popüler kültürün yarattığı müziğin baskısıyla giderek alanı daralan, ancak kırsalda yaşayan halkın gündelik yaşamının ayrılmaz bir parçası olan halk müziği, yayla-sahil binlerce yıllık sesi ve sözü yaşatmaya çalışan ustaların dilinde hayat buluyor.

KABARDICIN DİBİNDEN ANFİ TİYATROYA TEKE YÖRESİNİN EZGİLERİ
Anadolu kültürünün ve yaşama biçiminin vazgeçilmezi olan geleneksel çalgılarla icra edilen halk müziği, kimi zaman da bir tencere ya da leğenle dile geliyor. Teke Yöresi’nin coğrafya ve iklimin çerçevesini çizdiği yalın yaşamında müziğin mekânı, neredeyse yaşamın tümü. Kâh bir ‘kabaardıç’ gölgesi, kâh bir su gözesinin başı, bazen de bu toprakların geçmiş uygarlıklarından miras kalan bir anfi tiyatro ya da tapınak oluyor. Düğünü kınası, ağıtı boğaz havası, sipsisi ve curasıyla binlerce yıllık halk öyküleri, yaşayanların dilinden müzik aracılığıyla anlatılıyor. Kırsalın müziği pek çok yanıyla binlerce yıllık Anadolu kültürünün izlerini taşımasının yanında kentle birlikte değişen yaşam koşullarının arasında kaybolmaya yüz tutan ses ve sözlerle aslında geleceğe de ışık tutuyor.

ÇAM AĞACINDAN DÜDÜK, SU KABAĞINDAN KEMANE YAPAN HALKIN MÜZİĞİ
Çam ağacının dalında düdük, kızıl akbabanın kol kemiğinden kaval, su kabağından kemane yapmayı öğrenmiş bir halkın ürettiği ezgiler, müziğin evrensel diliyle buluştukça Anadolu toprağının sırları da birer birer üzerinde yaşayan insanların yaşamını yeniden biçimlendirecek.

DÜMBELEKÇİ AYŞE’DEN KEMANECİ YÖRÜK ŞAKİR’E
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle gerçekleştirilen ücretsiz ve halka açık olan konserde, ‘Yörük Şakir’ olarak anılan kabak kemane ustası Şakir Gürler hikâyeleriyle birlikte Yörük havalarını seslendirecek. Keman sanatçısı Mehmet Nazlı, def ve dümbelek sanatçısı Ayşe Aydınlık ve sipsi ustası Mehmet Ali Kayabaş’ın yanı sıra Teke Yöresi olarak anılan bölgenin geleneksel müzikleri konusunda araştırma ve derleme çalışmaları yapan Müzik Öğretmeni Emre Dayıoğlu bağlama ve üç teli sazıyla izleyiciyle buluşacak. Bu anlamlı etkinliğin genel sanat danışmanlığını ve sunuculuğunu ise Emre Dayıoğlu üstleniyor.
Bu ilginç konserle ilgili videoya bu bağlantıdan izleyebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=nFZL__791Vw&hd=1

Emre Dayıoğlu

Konser afişi

1578400cookie-checkHalkın yaşayan efsaneleri Antalya’da dile gelecek

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.