Hamas ateşkes teklifini iletti

Kahire’deki yetkililere göre Hamas kendi ifadesiyle bir “sükunet dönemi” karşılığında, İsrail’den askeri saldırıları durdurmasını ve Gazze’ye yönelik ekonomik ambargoyu kaldırmasını istiyor.

İsrail ablukaları yüzünden hayatın felce uğradığı Gazze Şeridi’nde son olarak Birleşmiş Milletler insani yardım faaliyetlerini dün durdurmak zorunda kalmıştı.

İsrailli yetkililer ise bir sükunet dönemine hazır olduklarını, topraklarına atılan Filistin füzeleri durursa Gazze’ye saldırmak için nedenleri kalmayacağını söylüyor.

Ancak İsrail hükümet sözcüsü Mark Regev “Yalnızca fırtınadan önceki sessizlik olacak bir sükunet dönemine razı değiliz” diyerek, öneriye temkinli yaklaştıklarını ortaya koydu.

Ateşkes teklifini Hamas adına eski dışişleri bakanlarından Mahmud Zahar’ın, Mısır İstihbarat Servisi Başkanı Ömer Süleyman’a Kahire’de ilettiği bildiriliyor.

Ömer Süleyman, Hamas-İsrail ilişkilerinde başlıca aracı olarak biliniyor.

ALTI AY

Mahmud Zahar, Kahire’de yaptığı açıklamada İsrail’le Gazze Şeridi arasındaki ateşkesi altı aylık bir süre için düşündüklerini belirtti.

Zahar bu ateşkesin Batı Şeria’yı da kapsayacak şekilde genişletilebileceğini söyledi.

Batı Şeria, Hamas’ın rakibi el Fetih örgütü ve Özerk Yönetim Başkanı Mahmud Abbas’ın denetiminde.

Mahmud Zahar, Filistinli örgütleri de bu teklifi tartışmak üzere gelecek hafta bir toplantıya davet edeceklerini söyledi.

Hamas bugüne dek ateşkesin Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde aynı anda başlamasında ısrar ediyordu.

Son aylardaki İsrail saldırıları genelde Hamas denetimindeki Gazze Şeridi’nde yoğunlaşıyor.

Hamas iktidara geldiğinden beri bölgeye neredeyse nefes aldırmayan bir abluka uygulayan İsrail, Gazze’den topraklarına atılan füzelere karşılık ağır saldırılar düzenliyor.

Buna karşılık Mahmud Abbas yönetimiyle barış pazarlıklarını canlandırmak için masaya oturmuş durumdalar — ancak geçen yıl ABD’nin girişimiyle başlatılan bu görüşmeler çıkmazda. (BBC)

1170310cookie-checkHamas ateşkes teklifini iletti

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.