Hamas Gazze’de güçleniyor

Çatışmalar, Hamas ve El Fetih’in, 80 kişinin ölümüne yol açan karşılıklı saldırıları durdurmak için ateşkes anlaşmasına vardıkları açıklamasına rağmen sürüyor.

Hamas’ın silahlı kanadı silah bırakmaları yolunda bir talimat almadıklarını belirtti.

Hamas’tan yapılan açıklamada, bölgenin kuzeyi ve güneyinin büyük bölümünün kontrolünün ele geçirildiği bildirildi.

Çatışmalar Batı Şeria’ya da sıçradı.

Filistin lideri Mahmud Abbas’ın birlik hükümetine ilişkin bir açıklamada bulunması bekleniyor.

Ateşkes anlaşması

Filistin lideri Mahmud Abbas ile Başbakan İsmail Hanya dün çatışmaların sona ermesi gerektiği konusunda mutabık olduklarını belirten ortak bir açıklama yapmış, El Fetih, Hamas’ın öne sürdüğü 9 şartı kabul ettiğini açıklamıştı.

Bunların en önemlisi, Filistin’deki tüm güvenlik birimlerinden sorumlu olacak İçişleri Bakanı’nın Hamas tarafından atanması.

Pazartesi günü varılan ateşkes anlaşması da kısa süre içinde bozulmuş, çatışmalar Gazze’nin kuzeyine yayılmıştı.

El Fetih ve Hamas, çatışmaları ve Batı yaptırımlarını sona erdirme amacıyla Mart ayında ulusal birlik hükümeti kurulması konusunda anlaşmaya varmış, ancak bu karar gerginlikleri sona erdirmemişti.

Uzmanlar, çatışmalara dur denmediği takdirde, Filistinlilerin, Batı Şeria’da El Fetih, Gazze Şeridi’nde de Hamas olmak üzere ikiye bölünebilecekleri görüşünde.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban ki Moon, gerek Filistin lideri Mahmud Abbas, gerekse İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in, Gazze’ye bir uluslararası barış gücü gönderilmesi konusunu kendisiyle görüştüklerini açıkladı.

Bunun incelenmesi gereken bir fikir olduğunu belirten Genel Sekreter, hemen uygulamaya konmasının kolay olmayacağını belirtti. – BBC 

 

1152700cookie-checkHamas Gazze’de güçleniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.