Hamas’tan ikili görüşmeye tepki

Gazze’deki Hamas sözcülerinden Fevzi Barhum, görüşmeyle ilgili yaptığı açıklamada, Ebu Mazen’in (Mahmud Abbas), Filistinli gruplarca kabul edilmeyen barış için Yol Haritası’nı uygulamaya hazır olduğunu söylemesinin, özellikle hayal kırıklığı yarattığını ifade ederek, Abbas’ın Filistinlilerin çıkarlarına aykırı çalışmalar yaptığını öne sürdü.

Barhum, Abbas’ın bağlı olduğunu söylediği Yol Haritası’nın, Filistin Yönetimi’ni “İsrail’in silahlı kanadı” haline getireceğini savundu; ayrıca Abbas’ın sözlerini, Filistinli direnişçi grupların tasfiye edileceği ve iç bölünmenin devam edeceğinin göstergesi olarak değerlendirdi.
Hamas sözcüsü, Obama’nın Orta Doğu barışıyla ilgili sözlerinin de İsrail’in devam eden hedefli cinayetleri, tutuklamaları, topraklara el koyması ve Gazze’deki ablukası dikkate alındığında, boş sözlerden öte gitmediğini ve yetersiz olduğunu kaydetti.

Barhum ayrıca Batı Şeria’da Hamas mensuplarına yönelik siyasi tutuklamaları sürdürmesi ve gayrimeşru bir hükümet oluşturması dahil, Abbas’ın tutumunun Hamas ile diyalog görüşmelerini düğümlediğini belirtti ve Filistin liderini, “Filistin’in çıkarlarını koruma söz konusu olduğunda güvenilmez biri” olarak niteledi.

Bu arada, ABD’de yayımlanan gazetelerden Washington Post’taki bir yorumda, Abbas’ın, “Obama yönetiminin inatçı (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu’yu İsrail yerleşim inşaatlarını dondurmaya ve açıkça iki devletli çözümü kabul etmeye zorlamasını bekleyeceği” vurgulandı.

Aynı yorumda, “Abbas ve ekibinin düşüncesi, Netanyahu’nun asla yerleşim faaliyetlerini tümüyle dondurmakta mutabık olmayacağı… Eğer böyle yaparsa, sağ koalisyonu da kesinlikle çökmek durumunda… Bu nedenle, geride durup, ABD baskısının İsrail Başbakanını yavaş yavaş sıkıştırmasını planlıyorlar” ifade edildi. Yorumda, bir Amerikalı yetkiliye atfen, “bunun birkaç yıl alacağı” sözlerine de yer verildi.

1205080cookie-checkHamas’tan ikili görüşmeye tepki

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.