Hamsi avı sezonu bitiyor

Necipoğlu, Karadeniz’de bu sezon yaklaşık 4 ayı aşkın bir sürede hamsi avlandığını, av sezonun bu yıl uzun sürmesinin ise hamsiye gündüz avı yasağı getirilmesinin etkili olduğunu belirtti.


Karadeniz’de bu sezon avlanan hamsi miktarının yılda ortalama olarak avlanan miktarın oldukça üzerinde olduğunu ifade eden Necipoğlu, ”Karadeniz’de bu sezon 600 bin tonu aşkın hamsi avlandı. Bu son yılların en bereketli av sezonudur” diye konuştu.


Karadeniz’de hamsi avı sezonunun artık sonuna gelindiğini anlatan Necipoğlu, söyle devam etti:


”Bu sezon avlanma süresi uzun, bol ve bereketli bir hamsi avı sezonu yaşandı. Hamsi, Karadeniz’de Türk karasularını terk ederek Rus karasularına geçti. Türk karasularında belirli bir kaç noktada çok az miktarda avlanan hamsinin ekonomik bir değeri yok. Hamsi avlamak isteyen Türk balıkçı tekneleri bugünlerde Hopa Limanı’nda izin almak için gerekli işlemleri yapıyor. Bunlardan 5 takım gerekli izni alarak Rus karasularında avlanmaya başladı. Burada hamsi avına kota var, bunun için balıkçılarımızın burada para kazanacağına inanmıyoruz. Çünkü, avlanan hamsiye yüksek miktarda gümrük vergisi uygulanıyor.”


“KOTA UYGULANMALI”


Necipoğlu, Türkiye’de de hamsi avına kotanın mutlaka uygulanması gerektiğini savunarak, şunları söyledi: ”Karadeniz’de mevsim şartlarına göre ekim ayı başlarından mart ayına kadar hamsi avlanıyor. Son 5 yılda ortalama 2 ay hamsi avlandı. Bu sezon ise 4 ayı aşkın süredir avlandı. Bunun nedeni ise hamsi avına gündüz getirilen av yasağıdır. Hamsi avının uzun sürmesi ve stokunun korunması için kota uygulaması şarttır. Çünkü bu sezon avlanan hamsinin tüketim fazlası olan 300 bin tonu balık unu ve yağı fabrikalarında işlendi.


Vatandaş hamsiyi ortalama 1 YTL’den tüketirken, tüketim fazlası hamsi 100 YKr’den fabrikalara gönderildi.’

1056750cookie-checkHamsi avı sezonu bitiyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.