Hasan Kutlu’nun ardından

Polisten yapılan açıklamada Hasan Kutlu’nun 2 Eylül Perşembe günü saat 03:00 sularında Edmonton’daki Langhedge Lane, N18’de (evinin yakınında) ayağından yaralı olarak bulunduğu belirtilerek kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Hasan arkadaşımdı. Bu acı haber yürekleri dağladı. Hasan’ın Türkiye’de işletme fakültesini bitirdiği ve Londra’da da tarihte yüksek lisansı tamamlamak üzere olduğunu biliyordum. İşadamı olduğunda bile işçi sınıfının emektar bir üyesi olarak kaldı. Hasan toplumsal duyarlılığını yaşamı boyunca hep sürdürdü. Gizli bir yardımseverdi. Toplum için büyük kayıp gerçekten. Haklıyı mağduru savunur, haksıza ve haksızlığa karşı sesini çıkarmaktan çekinmezdi.

Ailesi Hasan’ın o saatlerde North Middlesex Hastanesi’nden çok yakındaki evine yürüyerek döndüğünü belirtiyor. Ne oldu da evine 2-3 dakika yaklaşmışken ayağından yaralandı ve sonrasında da yaşamını yitirdi? Bu soruların yanıtını en kısa zamanda polisten ve hastaneden bekliyoruz? Çetelerin mekan tuttuğu o bölgelerdeki loş ve kuytu sokakların bir türlü güvenli hale getirilemediği de bir gerçek. Hasan’ın üyesi olduğu DAY MER yönetimi, savgili dostumun ölümüyle ilgili bilgi kirliliği olmaması için temelsiz yorumlardan kaçınıyor ve olayın bir an önce aydınlatılması için polise ve hastane yetkililerine baskı yapıyor. Hasan Kutlu’nun acılı eşi, iki yetişkin oğlu başta olmak üzere bütün dost ve yoldaşlarına bir kez de buradan başsağlığı diliyor, acılarını paylaşıyorum.

***

Sosyal çalışmalarıyla tanınan arkadaşım Mete Metin de eski bir polis memurudur. Yönettiğim Açık Gazete’ye “Mahallemizde polis görmek istemiyoruz” başlıklı bir yazı gönderen Mete, polislik dönemindeki gözlemlerini ve deneyimlerine dayanarak polisle ilgili güncel olayları yorumlamış. Mete diyor ki: “Şu an İngiltere’de devlete çalışan polislerin amacı kraliyeti ve zenginleri korumaktır. Polisler göreve başlarken bile ‘kraliçeyi koruyacağım’ diye yemin ederler. Fakir halkı değil.”

Devletin çıkarlarını savunan polisinin, kelle vergisi “Poll Tax”ı protesto eden halkın üzerine nasıl saldırdığını videolu görüntüsüyle de aktaran Mete’ye göre; maaşlarını halk ödese de polisler, halka karşı devletin yanında yer alıyor. Hatta polis kurumu zenginlere farklı davranıyor ve bazı olayları görmemezlikten bile geliyor. Örnek mi? Sağlık Bakanlığı’ndaki ihale yolsuzluğu, salgın başlangıcında bakımevlerinde 20 bin yaşlı ölümünde sorumluluğu olanlar gibi…

“Bunun için bölge sakinleri ile STK’lerin seçtiği ve denetlediği ‘yerel polis’ sistemi getirilmeli” diyen Mete, böylece başta uyuşturucu ve çeteleşme olmak üzere pek çok sorunun daha kolay çözülebileceği ve kurumsal çürümenin de önüne geçilebileceğini öne sürüyor… “Tartışmakta yarar var” diyorum…

***

Akşehir’den ilk gençlik yıllarımdan arkadaşım Mehmet Sürmeli Akşehir’deki Nasrettin Hoca Mezarlığı’nda yatan annesinin 4 yıl önce yapılan mermer mezar taşlarının çalındığını fotoğraflarıyla FaceBook’ta paylaştı. Bu nasıl bir çürüme? Aile mezarlığımızın da bulunduğu Nasrettin Hoca Mezarlığı’nda çiceklerin çalındığını ve fotoğraflı mezarların fanatiklerce parçalandığı kulağıma çalmıştı ama mezar taşının çalınması tuhaf.

Taşı çalınan mezar

Gerçi şair Eşref’in mezar taşına “Kabrimi kimse ziyaret etmesin Allah için, Gelmesin reddeylerim billah öz kardeşimi, Gözlerim ebna-yı ademden o rutbe yıldı kim, İstemem ben fatiha, tek çalmasınlar taşımı” yazdırmasına karşın, taşın çalındığını da eklemeliyim.

Nasrettin Hoca Mezarlığı da Londra’da Marx’ın yattığı Highgate Mezarlığı, İtalya Milan’daki Monumental Cemetery gibi dünyadaki bir kaç turistik mezarlıktan biridir. Mezarlıkta bulunan en eski taş 1205 yılındandır.

Gönül isterdi ki döneminin büyük felsefecisinin adını verdiği Nasrettin Hoca Mezarlığı da Highgate’deki gibi heykelleriyle bir sanat galerisi, çiçekleriyle bir botanik bahçesi olsun. Büyük olasılıkla bin yıl önce öyleydi, çürüye çürüye bu hale geldi. Yazıklar olsun!

2548590cookie-checkHasan Kutlu’nun ardından
Önceki haber28 Şubat’tan hükümlü generallerin rütbeleri söküldü
Sonraki haberHer 10 kişiden 9’una göre ekonomi tıkırında değil
FARUK ESKİOĞLU
Faruk Eskioğlu, (1958, Akşehir) gazeteci ve yazar. 1985'ten bu yana yaşadığı Londra'dan Türkiye'deki ulusal medyaya yönelik muhabirlik, temsilcilik yaptı. Londra'da yayınlanan Türkçe toplum gazetelerinde çalıştı ve bazı gazetelerin kuruluşunda yer aldı. Halen sosyolojik değeri olan haber ve araştırmalara ağırlık veren yazar, halen 2004'te kurduğu Açık Gazete'yi (acikgazete.com) yönetiyor ve köşe yazarlığını sürdürüyor.Eskioğlu, 13'üncü yüzyılın sonunda Horasan'dan Akşehir Maruf köyüne yerleşerek tekke kuran Hasan Paşa soyundan geliyor. Hasan Paşa'nın oğlu Şeyh Hacı İbrahim Veli Sultan'ın "Mülk Allahındır" felsefesiyle Anadolu'da bir ilk sayılan kendine adına kurduğu yoksullara yardım vakfı ise halen faaliyettetir.Eskioğlu, ilk ve orta öğrenimini Akşehir'de tamamladıktan sonra 1979’da AİTİA Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu’nu bitirdi. 1984’te Gazi Üniversitesi Ekonomi Fakültesi’nde "master" yaptı. THA’da gazeteciliğe başladı. Aralık 1985’te kendi deyimiyle "siyasi sürgün" olarak geldiği Londra’da ilk 2 yıl baba mesleği kasaplık yaptı. İngilizce öğrendikten sonra medya okudu. Uzun yıllar Nokta dergisi İngiltere Temsilciliği, Hürriyet Londra bürosunda habercilik yaptı. Gazeteciliğin yanısıra 1986-98 arasında grafiker tasarımcı olarak çalıştı. Ayrıca pek çok siyasi afiş ve logo tasarladı.1998’de Türkiye’ye döndü. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Servisi’nde haberci ve star.com.tr’de ekonomi editörü olarak görev yaptı. “Basında etik ve toplam kalite yönetimi” üzerine araştırmalar yaptı, bu konudaki konferans ve panellere katıldı.Türkiye’deki 2001 ekonomi krizinde Londra’ya dönerek grafiker tasarımcılık ve gazeteciliği sürdürdü. Toplum gazetelerinden Olay’da genel yayın yönetmenliği yaptı. Londra’da ilk Türkçe internet gazetesini çıkardı ve toplum gazetelerine ilk ajans hizmeti sundu. 2004’te dünya haberleri veren acikgazete.com’u kurdu. İki ayrı toplum gazetesini yayına hazırladı. Türkiye’deki bazı tv kanallarına haber geçti, uzun süre Akşam Londra Temsilciliği’ni üstlendi.Londra'da 2004’te "İçimizden Birisi: Vanunu" başlıklı bir kısa film çekti. Londra'daki toplumu anlatması açısından bir ilk sayılan "Aşkolsun! Adı Aşkolsun" başlıklı belgesel romanı 2007’de Türkiye’de yayımlandı. Türkiye'den 150 ve Kıbrıs'tan 100 yıllık İngiltere'ye göçün anlatıldığı 3 ciltlik "Londra'da Bizim'Kiler" başlıklı araştırması 2019 sonunda çıktı. Eskioğlu’nun Su ve Defne (2004) adlı ikiz kızları bulunuyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.