Hastalar haklarından habersiz

Hasta Hakları ve Sağlıklı Yaşam Derneği (HAKSAY) Müdürü ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, bir eğitim programı kapsamında geldiği Mersin’de, Sağlık Bakanlığı’nın 2003 yılından itibaren yayınladığı Hasta Hakları Uygulama Yönergesi ile kendisine bağlı sağlık kurumlarında hasta hakları birimleri ve hasta hakları kurullarının oluşturulmasıyla hastane içerisinde sağlık çalışanlarının ve hizmet alan hastaların bilinçlenmesinin sağlandığını söyledi.


Ancak bunun halen istenilen seviyeye çekilemediğini anlatan Özlü, “ülkemizdeki hastaların (saygınlık görme), (dini vecibeleri yerine getirme) ve (vakte saygı) gibi çok sayıda hakkı var. Ama ne yazık ki, hastalarımız bunlardan haberdar değil. Bu konuda başta sivil toplum örgütleri ve medya kuruluşları olmak üzere herkesin imkanları dahilinde bir şeyler yapması lazım” dedi.


Sağlık hizmetlerinin herkesin temel hakkı olduğunu, bunun da azami düzeyde sunulması gerektiğine işaret eden Özlü, şöyle konuştu:


“Hastaların haklarından haberdar olması halinde, bugün yaşadığımız pek çok sorun daha kolay çözülebilir. Çünkü haklarını tam olarak bilmeyen bir hasta, bazen fazla ilgi gösterilmesini beklerken, bazen de neler yapabileceğini bilmediği için hakkını arayamıyor.”


Sağlık kuruluşlarındaki bazı personelin yanlış tutum sergilediğini ifade eden Özlü, “sağlık personellerinde de insan ve varlık sevgisi, yaşama saygı, hak bilinci, insan hakları, hakkaniyet, adalet ve merhamet gibi duyguları pekiştirici programların düzenlenmesi, hasta-personel ilişkisini düzenleyici bir çalışma olacaktır” diye konuştu.


HASTA HAKLARININ TARTIŞILMASI


Özlü, son yıllarda hasta hakları kavramının giderek daha fazla tartışılmaya başlandığını vurgulayarak, bunu sevinçle karşıladıklarını söyledi.


“Sağlıkta asıl olan hastadır” diyen özlü, şunları kaydetti: “Sağlıkta bütün kararlar ve uygulamalar hasta, hastanın çıkarı ve yararı içindir. Sağlıkta diğer tarafların hiçbirisinin talep ve beklentileri, hastaların yarar ve ihtiyaçlarının önüne geçirilemez. Bu temel anlayışın hakim olması gerekmektedir. Aksi halde mevcut aksaklıkların önüne geçmek mümkün değil.”


 

1058530cookie-checkHastalar haklarından habersiz

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.