Hava değişimi başladı

Ama, hemen büyük umutlara da kapılmamak lazım. Evet bazı değişiklikler olacak, beklentiyi yüksek tutmamak gerekiyor. Hayal kırıklığına uğramıyalım sonra.

Anlaşıldı ki, AK Parti tek başına Hükümet kuramıyacak. Her istediğini hemen gerçekleştiremeyecek. Bir koalisyon kaçınılmaz gözüküyor.

Öncelikle iki saptama yapalım.

Bir, artık koalisyonlar dönemi başlıyor.

İki, en az iki yıl dolmadan, erken seçim gündeme gelmeyecek. Erken seçimi, öncelikle yeni seçilenler istemiyor. Daha yeni geliyorlar. Yeni bir seçime gidip de, bir daha gelememek var işin içinde. Siyasi liderlerler de aynı hava içinde. Erken seçim yok.

Bu durum da, önce Meclis açılacak. En yaşlı üye olarak, Deniz BAYKAL oraya oturacak. Sonra yeminler edilecek ve Başkan seçilecek. Bakarsınız, Deniz BAYKAL oradan kalkmaz ve TBMM Başkanı olarak, Cumhurbaşkanı yurt dışına çıktığı zaman, Cumhurbaşkanlığı’na da vekalet eder. Pek vekalet çalışmasın diye de, Cumhurbaşkanı dış gezilerini bundan sonra azaltabilir.

AK Parti birinci durumda olduğu için, Davutoğlu’nun da Başkanlığı devam ettiğine göre, Cumhurbaşkanı, yeniden Hükümeti kurma görevini Davutoğlu’na verecektir. 276’ya ulaşmak zor. Sayı az olsaydı, belki yeni transferlerle tek başına Hükümet kurulabilirdi. Dışardan destekli tek başına Hükümet de çok zor görülüyor.

O zaman birinci, kaçınılmaz seçenek. CHP ile bir Koalisyon Hükümeti gerçekleştirmek. Şimdi hızla bu senaryo hazırlığı, uygulamaya geçirilmeğe çalışılıyor. Olur mu, olur. Diğer seçeneklere girmeden, bu seçenek üzerine, çalışma yaşamında değişim havasını aktarmak istiyoruz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, hangi parti de olacak?

AK Parti olursa, Bakan toto oynanmağa başlandı. Eski bir işçi sendikası yönetcisi, memur sendikası yönetcisi, Bakanlık danışmanı ya da sedika danışmanı öğretim üyesi. Bu dörtlü üzerinde durulurken, şimdiden bunların olamıyacağını belirterek noktayı koyalım. Bir beşinci olasılık, bir bayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı. Bakın bu olabilir. Ama AK Parti bu Bakanlığı alırsa. Uzak bir ihtimal de olsa dışarıdan Bakan olarak, Faruk Çelik’in devam etmesi istenebilir.

CHP’ye gelince, akla gelen ilk isim hemen eski bir sendikacı olan, hadi ismini de verelim İzzet ÇETİN ismi gelse de, hemen vaz geçiliyor. Çünkü bu seçimler de aday değildi. Burada bir çok sürpriz beklentileri var.

Sorun, önce Koalisyon Protokolü. Hangi konular yer alacak ve hangi öneriler kabul edilecek.

İkinci aşama. Hükümet Programı. Çalışma yaşamına ilişkin seçim öncesi vaadler ne olacak. Hükümet programı içinde neler yer alacak.

Şimdi bu üçgenin tamamlanmasını bekleyeceğiz.

Bir Koalisyon Protokolü. İki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olacak isim. Sonra da Hükümet Programı.

Yağmurlar yağsa da, sıcak haziran günleri başlıyor. Ramazan da haftaya başlayacak. Bayram’a kalmaz bu üçgen tamamlanmış olur.

Tabi bunlardan önce kamu oyunun merakla beklediği konular var.

Saray ne olacak?

Dört Bakan ile ilgili konu ne olacak?

Cumhurbaşkanının gündemi ve söylemleri nasıl gelişecek?

O yüzden sıcak haziran günleri başlıyor.

Biz yine çalışma yaşamına dönelim.

Bilindiği gibi, 1 Temmuz’dan itibaren asgari ücret, şimdi ki Bakanımız Faruk Çelik’in belirttiği gibi “İLK DEFA BİN LİRA” olacak. Peki yeterli mi?

Bu bin lira, 1Temmuz dan itibaren yürürlüğe girecek te, işçiye bunun yansıması ay sonunda olacak. Yani bayram geçtikden sonra.

Peki, yeni Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı, Bakanlığa başlar başlamaz ilk icraat olarak, bu bin lira yeterli değil, Asgari Ücret Tesbit Komisyonu’nu, asgari ücreti yeniden belirlemek üzere toplantıya çağırıyorum diyebilir mi ?

Yasal hiç bir engel yok. Ayrıca önceden örnekleri de var.

Böyle sürprizler olabilir mi? Neden olmasın.

Sürprizlerle geçecek bir dönem başlıyor.

Yazının başlığın da, onun için bu değişime dikkat çekmek istedik.

Bakalım neler göreceğiz. Bekliyoruz ve İzliyoruz.

Adana. 9 Haziran 2015. Salı. [email protected]

1455240cookie-checkHava değişimi başladı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.