Hayaller Mavi Bayrak, gerçekler katran karası!

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Türk turizminin başkenti olarak tanıtılan Antalya kıyılarında Dünya Çevre Günü’nde yaşanan petrol kirliliği endişe yarattı. Vatandaşlar ‘Mavi Bayrak’ sertifikalı Lara ve Konyaaltı plajlarından zifte bulanmış görüntülerini paylaşırken yetkililerden konuyla ilgili henüz bir açıklama gelmedi…

Antalya kıyılarında görülen petrol kirliliği endişe yarattı. Kent merkezindeki Konyaaltı ve Lara plajlarında hafta sonu denize giren vatandaşların vücutlarına yapışan zift benzeri maddenin petrol sızıntısından kaynaklı kirlilik olduğu düşünülüyor. Denizde petrol kirliliğine maruz kalan vatandaşlar çektikleri fotoğrafları sosyal medyada paylaşarak yaşanan sorunu gözler önüne sererken konuyla ilgili yetkili kurumlardan henüz bir açıklama yapılmaması endişeleri artırıyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Antalya kıyılarında yaşanan petrol kirliliği, kıyı ve deniz alanlarının yönetiminde kurumlar arasında yaşanan koordinasyon eksikliğini de gözler önüne serdi.

Türk turizminin başkenti olarak gösterilen Antalya kıyılarında iki gündür petrol kaynaklı kirlilik endişe yarattı. Lara ve Konyaaltı plajlarında hafta sonu denize giren vatandaşların vücutlarına yapışan zift benzeri maddenin görüntüleri yüzlerce kişi tarafından sosyal medyada paylaşıldı. Konu hakkında yetkili kurumlardan bir açıklama bekleyen kent halkı, ‘Mavi Bayrak’ niteliği verilen plajlarda zifte bulanmış çocukların görüntülerini paylaştı.

TANKER KAZASI MI, NATO BORU HATTI SIZINTISI MI TARTIŞMASI

Antalya kıyılarındaki petrol kirliliğine ilişkin uzmanlardan henüz bir değerlendirme gelmedi. Açıklarda bir tanker kazası olduğu ya da NATO’ya ait petrol boru hattından sızıntı olabileceği düşünülüyor. Ancak 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yaşanan petrol kirliliği sorunu, kıyı ve deniz alanlarının korunması, su kalitesinin izlenmesi ve halk sağlığı açısından alınması gereken önlemlere ilişkin yapılması gerekenlerin yetersizliğini de gözler önüne seriyor.

MAVİ BAYRAK SERTİFİKASI NE KADAR GÜVENİLİR?

Antalya kıyılarında toplam 229 Mavi Bayrak verilen plaj bulunuyor. Bunun 16’sının işletmesi ise doğrudan Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından işletiliyor. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı TÜRÇEV’in ücret karşılığında verdiği Mavi Bayrak sertifikası, kamuoyunda güvenle denize girilebilecek alan algısı yaratıyor. Ancak adında ‘çevre’ olsa da TÜRÇEV’in daha çok turizm cazibesini artırmaya yönelik bir kuruluş görüntüsü vermesi Antalya örneğinde olduğu gibi halk sağlığını da tehlikeye sokan durumlar yaratıyor.

ZİFTE BULANAN KIYILAR BAKANLIĞA GÖRE A KALİTE

TÜRÇEV’in Mavi Bayrak sertifikası verdiği Antalya kıyılarındaki iki plajda hafta sonu petrol kirliliği yaşandı ve Konyaaltı ile Lara bölgelerinde denize giren yüzlerce vatandaş doğrudan bu soruna maruz kaldı. Ancak TÜRÇEV’in Mavi Bayrak’la ilgili web sayfasında, zifte bulanmış plajlarla ilgili ‘A’ kalite bildirimi bulunuyor. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün verilerinden yararlanan TÜRÇEV’e göre söz konusu plajlarda denize girilmesinde bir sakınca görülmüyor ancak yaşanan sonuçlar “hayaller mavi bayrak, gerçekler katran karası” dedirtiyor.

KIYILARDAKİ KİRLİLİKLE İLGİLİ AÇIK VERİ SİSTEMİ YETERSİZ

TÜRÇEV’in de referans aldığı Sağlık Bakanlığı’nın iki haftada bir güncellenen kıyılarla ilgili girdiği son ölçüm verileri 24 Mayıs 2022 tarihinde yapılmış. Ancak Bakanlığın yapıldığı ölçümler, yalnızca mikrobiyolojik kirliliği kapsadığı için, petrol ve plastik kaynaklı kimyasal ve fiziksel kaynaklı kirlilikler hakkında halkın ulaşabileceği açık veri sistemi bulunmuyor. Kurumlar arasındaki koordinasyon eksikliği de buna eklenince özellikle kıyı alanlarında hızlı şekilde ortaya çıkan kirlilik sorunları çevre ve halk sağlığı açısından tehdit oluşturuyor.

YÜZME SUYU AYRI, KIYI ALANLARI AYRI BAKANLIĞIN SORUMLULUĞUNDA

Yaklaşık 650 kilometrelik kıyı uzunluğuna sahip olan Antalya’da her yaz sezonunda benzer kirlilik sorunları yaşanıyor. Kıyılardaki yüzme suyu kalitesinin kontrolü Sağlık Bakanlığı, kıyı alanlarının temizliği ve korunması da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Su ürünleriyle ilgili yetki de Tarım ve Orman Bakanlığı’nda. Ancak Türkiye kıyılarında dört ilin yerel yönetimi, gemi kaynaklı deniz kirliliği denetimi yapmakla yetkilendirildi. Bunlar Antalya, İstanbul, Kocaeli ve Mersin illerinin büyükşehir belediyelerinden oluşuyor. Bu dört ilin yerel yönetimi, ilgili bakanlık tarafından yetki devri genelgesi ile gemi kaynaklı deniz kirliliği denetimi ile yetkilendirildi. Bu kapsamda yerel yönetimler de ilgili bakanlıkların yanı sıra, konuyla ilgili kurumsal yapılanmalarında deniz ve kıyı yönetimi ile ilgili birimler ekledi. Söz konusu kuruluşların görev ve sorumlulukları arasında, denizel kirliliğin denetimi ve izlenmesi de yer alıyor.

Fotoğraflar: antalya hakkında adlı sosyal medya hesaplarından alınmıştır.

2612570cookie-checkHayaller Mavi Bayrak, gerçekler katran karası!
Önceki haberEkonomistler: Yanlış politikaları düzeltmek kolay olmayacak
Sonraki haberBoris Johnson güven oylamasını kazandı
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.