‘Haydi 31 yıl sonra 3 koldan Taksim’e!’

Failleri hiçbir zaman bulunamayan 36 kişinin can verdiği 1977 1 Mayıs’ında da Taksim’e aynı güzergahtan girilmişti


Taksim Meydanı bu yıl yine gerilimli 1 Mayıs gösterilerine sahne olacak. Sendikalar, 36 kişinin kimliği belirsiz kişilerce üzerlerine ateş açılarak ve çıkan arbedede boğularak öldüğü 1977 1 Mayıs’tan bu yana yasak bölge ilan edilen Taksim’e çıkmakta kararlı.


Kanlı 1 Mayıs’tan tam 30 yıl sonra ilk kez geçen yıl Taksim’e çıkan sendika ve sivil toplum kuruluşu üyelerine polis sert müdahalede bulunmuştu. Çok sayıda kişinin yaralandığı ve gözaltına alındığı 1 Mayıs’tan bir yıl sonra sendikalar yine meydana çıkıyor.


İstanbul Valiliği’nin kesinlikle yasak açıklamasına rağmen sendikalar dün Türk-İş’in Taksim’deki Genel Merkezi’nde düzenelenen toplantı ile 1 Mayıs programı açıklandı.


İNANDIRICI DEĞİL


1 Mayıs kutlamalarının “Sosyal adalet, eşitlik, bağımsızlık, demokrasi ve barış için omuz omuzayız” sloganıyla gerçekleştirileceği ifade edildi. Türk-İş Genel Sekreteri Mustafa Türkel, geçtiğimiz hafta Taksim’de kutlanan Polis Bayramı etkinliklerini de örnek göstererek meydanın 1 Mayıs’a da açık olması gerektiğini savundu. Türkel, hükümetin bu hakkı engelleyemeyeceğini belirtti.


1977’DEKİ GÜZERGAH


SENDİKALAR 1 Mayıs için 1977’deki güzergahı benimsedi. Buna göre saat 11.00’da Dolmabahçe’den Türk-İş, Şişli’den DİSK ve Şişhane’den KESK Taksim’e doğru yürüyüşe geçecek. Arkalarında belirlenen örgütler yürüyecek. Aynı anda Taksim’de buluşulacak.Mustafa Türkel, meydanda bir milyon kişiye ulaşabilecek ses düzeni anlaşması yaptıklarını belirterek “İnanıyoruz ki her şey düşündüğümüz ve planladığımız biçimde geçecek. Hiçbir endişemiz yok. Büyük gönül rahatlığıyla bütün İstanbul halkını yüz binlerce emekçi ile dayanışma içinde Taksim’e bekliyoruz” dedi. Kutlamanın her dakikası 20 kamera ile kayıt altına alınacak.


DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ise, Başbakan’ın sözüne Taksim Meydanı’ndan cevap verdi: “İşte tam burada olacağız” Erdoğan’ın “Ayaklar baş olursa kıyamet kopar” karşı Çelebi, “Anadolu’daki işçi eylemleri iptal edildi. Herkes arayıp ‘1 Mayıs’ta Taksim’e geliyoruz” diyor. Başbakan’ın bu sözünden sonra, burada mahşeri bir kalabalık olacak. Ayaktakımının sesini herkes duyacak” diye konuştu.


Zana YAVUZ – Erdinç AKKOYUNLU (AKŞAM)

1058510cookie-check‘Haydi 31 yıl sonra 3 koldan Taksim’e!’

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.