Hayvanlar için adalet… (1)

Artık insan hakları ihlallerinden hayvanlar için adalet noktasına geldik ve bu yolda mesafe kat etmeye çalışıyoruz.
Bu iyi bir şey.
Gerçi geçmiş dönemlerde mesela bundan 28 yıl önce gerçekleştirilen 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonucunda onlarca insanımız asıldı, yüzlercesi işkence ve kötü muameleden öldü, yüzbinlerce insan mağdur edildi.
Yani özetle insan hakları ayaklar altına alındı. Alınmakla kalınmadı paspas olarak kullanıldı ama kimse o zaman adalet istememişti.
Şimdi isteniyor…
28 yıl sonra.
Özgürlük ve Dayanışma Partisi Genel Başkanı ve milletvekili Ufuk Uras TBMM’de “darbecilerden hesap sorulsun” önergesi verdi vermesine ama henüz tık yok.
Olsun, insanlar için adaleti başaramamak, hayvanlara kayıtsız kalmamızın gerekçesi olamaz. Olmamalı.
Hangisine gücümüz yetiyorsa orada mücadele vermeliyiz.
Tabii ilk önce darbe mağdurlarının haklarını aramada yeni ve acele adımlar atmalıyız.
İnsan haklarını çiğneyen her kimse, paşalar dahi olsa, onların da adalet önüne çıkarılıp “paşa paşa” hesap vermelerini sağlamalıyız.
Bu sorunu bir kenara yazıyor, not ediyor ve sonuç kısmını açık bırakıyorum.

Şimdiki konumuz ise hayvanlar.
Hayvanlar için mücadele veren, bu uğurda kurulan sivil toplum örgütlerinin hemen hepsinde (yurt içi-yurt dışı) görev üstlenen İpek Ruacan, Ankara’lı bir hayvansever. Ruacan hayvanların geleceği için çabaladıklarının söylüyor.
Ruacan onlarca sivil toplum örgütünde görev alması yanında her yeni kurulanı da destekliyor ve orada da sorumluluk üstleniyor.
İpek Ruacan, içinde yer alıp mücadele verdiği şu andaki grup konusunda şunları aktarıyor:

“Bu grup Facebook Hayvanlar Icin Adalet grubudur. Yıllar boyunca, hayvanlara karşı islenen korkunç iskence ve ihmal vakaları ile karşılaştık,hem de birbiri ardına. Ve yine yıllar boyunca, bunlardan sorumlu olan kişiler hiç bir yaptırım ile karşılaşmadılar; karşılasmadıklari gibi, hayvanlara kötü muameleye kaldıkları yerden devam ettiler.

Icinde bulunduğumuz koşullar altında, bu durumla kendi imkanlarımızla mücadele etmekten başka çaremiz yok. Bu grup,Turkiye'deki ispatlanmış ve açıkca ortada olan hayvanlara kötü muamele vakalarını, ve bunlardan sorumlu olan kişileri teşhir edecektir.

Amacımız bu suçları işleyen kişilerin taciz edilmesi değildir, böyle bir taciz olabileceğinin farkındayız, ancak biz bunu desteklemeyeceğiz. Umuyoruz ki, bu grup, yasaları yok farzeden ve hayvanlara her türlü kötü muamelenin yapılabileceğini düşünen kişiler karşısında bir caydırıcı güç oluşturacaktır.

Eğer bir hayvana kötü muamele ederken Hayvanlar Için Adalet grubuna yakalanırsanız, hayatınız cehenneme dönebilir.”

Bence son derece yerinde ve isabetli bir karar.
Zamanlaması yerinde. Hayvanlar İçin Adalet grubu dalga dalga genişlemeli, tüm yurda yayılmalı.
İngiltere’deki Birmingham Üniversitesinde Avrupa Birliği alanında doktora tezi yazan Ruacan, kendine ait zamanı zorlayarak hayvan hakları konusunda bir grup arkadaşı ile birlikte savaş verme kararı almış iki yıl önce.
Hem içerde…
Hem dışarda.
Gazası mübarek olsun diyelim.
Önceliği hayvanlara verelim.
(devam edecek)

1625310cookie-checkHayvanlar için adalet… (1)

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.