Haziran’da iş kazalarında 40 ölü

İş güvenliğinin yetersiz olması nedeniyle onlarca İtalyan ve göçmen işçinin sistemin kurbanı olduğuna dikkat çekilirken Faslı bir sendikacı, kurbanları “yeni köleler” olarak tanımlayarak dava açtı.

2005 yılında İtalya genelinde 1.200 işçinin yangın, patlama, gocuk gibi çeşitli nedenlerle yaşamını yitirdiğine dikkat çekildi. Son birkaç yıldır göçmen işçilerin yüzde 400 oranında arttığı vurgulanarak, bu kişilerin sigortasız ve güvencesiz çalıştırıldığı ve çoğunun özellikle inşaat sektöründe istihdam edildiği belirtildi.

İtalya’ya giriş yaban göçmenlerin kalifiye olnayan işlerde ve İtalyan işçilerine orankla çok daha düşük fiyatlara çalıştırıldığına dikkat çekilerek kalifiye işçi statüsündeki göçmen işçilerin yüzde 9’la sınırlı kaldığı söylendi.

Sendikanın araştırmasına göre İtalya’da 6 milyon işçi sigortasız çalışıyor. Güvenceden yoksun işçi ordusuna her yıl 280 bin işçi ekleniyor. Özellikle inşaat sektörünün işçilerin en çok sömürüldüğü sektör olduğuna dikkat çekilmekte.

RAKAMLARLA İŞ KAZASI

2005 yılında İtalya’da toplam 940 bin iş kazası meydana gerldı. Bu kazalardan etkilenenlerin 113 bin 553’u göçmen işçiler oldu. Toplam 1-200 kisi yaşamını yitirdi.

Ölenlerin 142’sı Romanya, Arnavutluk ve Fas’tan gelen, geri kalanlar da İtalyan işçilerdi. İş kazalarında Milano’nun başkentlik ettiği Lombardiya bölgesi yüzde 16,9 ile birinci sırada yer alırken, bu bölgeyi yüzde 14,4 ile Emiglia Romagna ve yüzde 12,1 ile Veneto bölgeleri izliyor.

İş kazalarında etkilenenlerin yüzde 25’ını kadın işçiler meydana getirirken Yaşamını yitiren işçiler arasnda kadınların oranı yüzde 6,.9 olarak saptandı.

 

1131950cookie-checkHaziran’da iş kazalarında 40 ölü

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.