HDP ile “ortak aday” diyaloğu olacak mı?

HDP’nin seçimlerde ortak aday çıkarılmasına yeşil ışık yakmasıyla dikkatler CHP ve İYİ Parti’ye çevrildi. Siyasi gözlemciler, iki partinin de cumhurbaşkanlığı seçimi için HDP’yle diyalog kuracağını öngörüyor.

Millet İttifakı’nın iki büyük ortağı CHP ile İYİ Parti arasında CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun, İYİ Parti lideri Meral Akşener’den bağımsız kamuoyuyla seçim vaadi paylaşmasından ötürü sorun mu yaşandığı tartışmaları yapılırken, HDP’den gelen yeni bir açıklama CHP ile İYİ Parti’ye dönük sorgulamaları yeni bir boyuta taşıdı.

HDP’nin açıklamasını Eş Genel Başkanı Mithat Sancar yaptı. Sancar, “Seçimlerde ortak aday çıkarılması fikrine açığız” dedi. Sancar, doğrudan cumhurbaşkanlığı seçimini işaret etti. Oysa ki HDP’nin bir diğer eş genel başkanı olan Pervin Buldan daha iki ay önce “Kimse bizden 31 Mart yerel seçimlerindeki desteği beklemesin” açıklaması yapmış, bu açıklama da HDP ile bir türlü diyalog kanallarını genişletmeyen CHP ile İYİ Parti’ye “rest” olarak algılanmıştı.

HDP; 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Millet İttifakı’nın içinde yer almasa da, AKP ile MHP’den kurulu Cumhur İttifakı’nı zayıflatmak için özellikle büyükşehirlerde Millet İttifakı adaylarına yönelmişti. HDP’nin desteğiyle Millet İttifakı İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya gibi büyükşehirlerde Cumhur İttifakı’nın önüne geçmeyi başardı.

Bu desteğin ardından HDP oyları hep tartışma konusu oldu. HDP’yi PKK ile eş tutup, Millet İttifakı’nın da bu partiyle işbirliği içinde olduğunu öne süren Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile MHP lideri Devlet Bahçeli, CHP ile İYİ Parti’ye “terör destekçisi” suçlaması yöneltmekten vazgeçmedi.

Milliyetçi tabandan gelen dahası MHP’den kopan bir parti olan İYİ Parti, HDP’yle doğrudan bir temas hiç kurmadı. Ancak İYİ Parti lideri Akşener, AKP ile MHP’nin Millet İttifakı’nı HDP üzerinden parçalamaya dönük adımlarına geçit vermeyen açıklamalarıyla dikkat çekti.

Kuzey Irak’ın Gara Bölgesi’nde 13 Türk vatandaşının hayatını kaybetmesinden muhalefet hükümeti sorumlu tutunca Cumhurbaşkanı Erdoğan HDP’yi PKK bağlantılı olmakla, CHP ve İYİ Parti’yi de HDP’ye desteklemekle suçladı. HDP’lilerin dokunulmazlık dosyalarının meclise gönderilmesini izleyen bu süreçte İYİ Parti lideri Meral Akşener, “İYİ Parti, fezlekelere gözü kapalı el kaldırmaz. Önünü arkasını inceler” çıkışı yaptı.

AKP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki’nin HDP’yi eleştirirken kullandığı “Lanet olsun oylarına” ifadesine de sert çıkan Akşener’di. Akşener, “Dün kendinden olmayana terörist diyen zihniyet, bugün kendinden olmayana beddua okuyor” dedi, AKP’ye yüklendi. (Başlık ve imajlar dışında, Hilal Köylü / Ankara Deutsche Welle Türkçe)

HABERİN DEVAMINI KAYNAĞINDAN OKUMAK İÇİN LÜTFEN LİNKİ TIKLAYINIZ
https://www.dw.com/tr/millet-ittifak%C4%B1-hdp-s%C4%B1nav%C4%B1n%C4%B1-ge%C3%A7ebilecek-mi/a-59138135

İMAJ: AÇIK GAZETE

2548190cookie-checkHDP ile “ortak aday” diyaloğu olacak mı?

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.