HDP İstanbul il binasında 4 adet “böcek” bulundu

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, HDP İstanbul il binasında “böcek” diye tabir edilen 4 adet dinleme cihazı bulunduğunu açıkladı.

Siyasette dinleme konusu tartışılırken, HDP İstanbul il binasında 4 adet “böcek” adı verilen dinleme cihazı bulundu. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, 4 adet dinleme cihazını tabiri caizse masaya yatırdı ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu: “Bu cihazlar, il binamıza yapılan baskında mı yerleştirildi?”

Saruhan Oluç basın toplantısında dinleme cihazılarını gösteriyor.

DİNLEME CİHAZLARI MASADA: BUNLAR İLK DE DEĞİL

Geçtiğimiz günlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisi ve ailesinin telefonlarının dinlendiğini açıklamıştı. Bu açıklama üzerine İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Kılıçdaroğlu’nu ‘iftiracılıkla’ suçladı ve “Sayın Kılıçdaroğlu’nun, kendisinin ve ailesinin dinlendiği ya da takip edildiği yönünde bir şüphesi var ise adresi basın yayın organları değil Cumhuriyet Başsavcılıkları olmalıdır” dedi. Bu tartışmalar devam ederken, bir açıklama da Halkların Demokratik Partisinden (HDP) geldi. HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, partisinin İstanbul İl Eş Başkanları Erdal Avcı ve Elif Bulut ile yaptığı açıklamada parti binalarında 4 adet dinleme cihazı bulunduğunu duyurdu.

Dinleme cihazlarını da açıklama yaptıkları masaya koyan Oluç, İstanbul İl Örgütü’nde tesadüf eseri bir cihaz bulduktan yaptıkları aramada 3 tane daha çıktığını söyledi. Eş başkanlar, kadın ve gençlik çalışma odaları ile toplantı odalarında bulunan “böceklerin” dışarıdan bakıldığında anlaşılmasının mümkün olmadığını söyleyen Oluç, “Belirlenen bir açıklama tarihini değiştirdik, ancak buna rağmen polis daha önce belirlediğimiz tarihte il binamızın önüne geldi. Açıklama olmadığını söyledik ancak onlar ısrarla açıklama olduğunu söyledi. Biz böyle olunca binamızda bir araştırma yaptık. Ve bu suç aletlerini bulduk. Bu ilk de değil, daha önce Van il binamızda ve ondan önce de Diyarbakır il binamızda bulundu” dedi.

OLUÇ: POLİS YERLEŞTİYOR

Oluç’un dikkat çektiği bir başka nokta ise bu cihazların öyle kısa sürece ve uzman olmayan ekipler olmaksızın yerleştirilemeyeceği. Bu nedenle bu cihazların parti binalarına yapılan baskınlar sırasında yerleştirildiği iddiasını gündeme getiren Oluç, “Profesyonel bir çalışma bu. Kim yerleştiriyor olabilir bunları? Türkiye’de bu kadar profesyonel çalışma yapacak iki kurum var Biri İçişleri Bakanlığı ve ona bağlı olan Emniyet ve bir diğeri de MİT’tir. İl binalarımızda hukuksuz bir şekilde baskınlar yapılıyor, Emniyet güçleri yanlarında il yöneticilerimiz veya avukatların bulunmadığı bir şekilde il binalarımıza girip uzun saatler arama yapıyorlar. O arama sırasında bu suç aletlerini yerleştiriyorlar. Bunlar dinleme cihazı, ancak Diyarbakır il binamıza başka şeylerin yerleştiğini de gördük, hukuki işlemler başlattık” dedi.

“ESKİ ORTAKLARIN YÖNTEMİ”

Dinleme cihazlarını gösteren Oluç, “Bu Türkiye’de hukuk kalmadığının fotoğrafıdır. Türkiye’de siyaset yapma özgürlüğü ve güvenliği kalmamıştır” dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Lütfü Elvan ‘ekonomide ve hukukta güven veren adımlar atacağız’ sözlerini de hatırlatan Oluç, “O adımları bu işler sürdüğü müddetçe atamazsınız. Siz reform yapamazsınız” ifadelerini kullandı.

Dinleme cihazı yönteminin daha önce de kullanıldığını hatırlatan Oluç, “Sizin geçmişte ‘bizi kandırdılar’ dediğiniz ortaklarınızın yöntemleri bunlardı. Yani ‘paralel yapı’nın yöntemlerini uygulayan bir iktidarla karşı karşıyayız” dedi.

OLUÇ: SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ

Her alanda HDP’li milletvekili, yönetici ve üyelerin susturulmaya çalışıldığını söyleyen Oluç, “Bir cümleden milletvekiliyse fezleke düzenleniyor, vekil değil il, ilçe yönetecisi ise gözaltına alınıyor, tutuklanıyor. Yani bir yandan bizi konuşturmamak için ellerinden geleni yapıyorlar, fakat bir taraftan da ne konuştuğumuzu merak ediyorlar. O zaman bırakın konuşalım, biz il binamızda ne konuşuyorsak, sokakta da esnaf ziyaretinde de Mecliste de onu konuşuyoruz” dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘Cumhuriyet Başcılığına başvursunlar’ sözlerini de hatırlatan Oluç, iki gün içerisinde suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. Oluç şöyle devam etti: “Tüm muhalif kurumlara ve kişilere sesleniyoruz. Sizin siyaset yapmanızı, muhalefet yapmanızı engellemek zorlaştırmak, suçlu gibi göstermek için bu suç aletlerini kullanıyorlar.” Meltem AKYOL / EVRENSEL İstanbul

2474400cookie-checkHDP İstanbul il binasında 4 adet “böcek” bulundu

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.