HDP kapatma davasına karşı sahaya iniyor

Partilerine yönelik kapatma davası ve saldırılara karşı “Savunma Kampanyası” başlatan HDP, ilk mitingi Deniz Poyraz’ın katledildiği İzmir’de gerçekleştirecek.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sırasında dün Anayasa Mahkemesinden (AYM) partiyi kapatma istemiyle hazırlanan iddianamenin kabulü haberi geldi. Böylesi bir kararı bekleyen MYK üyeleri, bunun üzerine iddianamedeki suçlamaları ele alarak, kimi kararlar aldı. Toplantıda, “HDP’yi Savunma Kampanyası” ile muhalefet ve ittifak güçleriyle bir araya gelmeyi planlayan HDP, seçim kampanyasını aşacak boyutta halk buluşmaları ve mitingler gerçekleştirilecek.

MYK toplantısında yürütülen tartışmalara dair parti kaynaklarından elde edilen bilgilere göre, AYM’nin AKP-MHP’nin “tehdit ve şantajı” sonucu iddianameyi kabul ettiği değerlendirmesi yapıldı. İddianamenin ayrıntılarının değerlendirildiği toplantıda, kabul edilen iddianamenin “30 Mart’ta reddedilen ilk iddianameden bir farkı olmadığı, kimi sadeleştirmelere gidildiği, yeni bir iddia ve delilin yer almadığı, siyasetçilerin katıldığı açıklamalar, etkinlikler, sosyal medya paylaşımları ve basına verdiği demeçlerin yargılanma konusu yapıldığı” tespitleri yapıldı. Toplantıda, 2013-2015 yılları arasında sürdürülen çözüm süreci sırasında Kandil’de çekilen fotoğrafın iddianamede yer alması da gündeme gelirken, söz konusu fotoğrafın devlet yetkililerin bilgisi dahilinde çekildiği anımsatıldı.

POYRAZ’IN KATLEDİLDİĞİ İZMİR’DE MİTİNG

MYK üyeleri, tartışmalar ışığında 3 ana başlık ve kararda ortaklaştı;

Toplantıda “HDP’yi savunma”, “HDP’ye dokundurmama” ve “HDP’yi kapattırmama” duygusu üzerinden bir karşı duruş sergileyeceğinin altı çizildi.

Toplantıda, HDP’yi kapatma girişiminin “Yargı eliyle yapılan siyasi iktidar darbesi” olarak nitelendirilerek, söz konusu “darbeye” karşı HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar’ın sahaya inmesi kararı alındı. Önümüzdeki haftadan itibaren “Seçim kampanyasını aşacak boyutta” halk buluşmaları ve mitingler düzenlenecek. HDP İzmir İl Örgütü binasına yönelik saldırıda yaşamını yitiren parti çalışanı Deniz Poyraz’ın katledilmesine karşı ilk mitingin İzmir’de gerçekleştirilmesi planlandı. Söz konusu mitinge katılım için bölgedeki tüm demokrasi güçlerinin katılımı için çalışma yürütülecek.

Toplantıda, kapatma iddianamesinin Deniz Poyraz’ın katledilmesinden 2 gün sonra kabul edilmesinin üzerinde de duruldu. Toplantıda, saldırı ve Poyraz’ın katledilmesi “HDP’ye yönelik düşmanca yaklaşım, nefret dili ve katliam politikasının açık ifadesi” olarak değerlendirildi.

Kürt sorununda çözümsüzlüğün katliamları beraberinde getirdiği belirtilen toplantıda, sorunların kaynağında PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin olduğu ifade edildi ve tecride karşı kapsamlı bir planlama içine girileceği kaydedildi.

Toplantıdaki bir diğer başlık ise, “Muhalefet ve ittifak güçleriyle bir araya gelme” başlığı oldu. HDP, bu başlığa ilişkin kampanya başlatacak. Söz konusu kampanyaya “HDP’yi Savunma Kampanyası” isminin verilmesi öne çıktı.

SAVUNMA POLİTİK OLACAK

Toplantıda, ayrıca kapatma davası süreci üzerinde de duruldu. İddianamenin kabulünün ardından AYM’nin tanıdığı süre içinde ön savunmasını yapması gereken HDP, ön savunmaya dair net bir tutum ortaya koyacak. HDP, kendi paradigması zemininde politik bir savunma verecek. Ayrıca, hukuksal olarak da davayı boşa çıkarmak ve iddianameyi teşhir etmek için çok sayıda avukatla çalışma yürütecek. Bu çalışma ise “HDP’yi Savunma Kampanyası”nın bir parçası olarak görülecek. Bu kapsamda yüzlerce avukatın savunma için partiye başvurduğu öğrenildi. HDP, tüm bu süreçte ülkenin geleceği ve demokrasi için tüm kesimlere “HDP’nin etrafında kenetlenme” çağrısı yapacak. (MA)

2525530cookie-checkHDP kapatma davasına karşı sahaya iniyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.