HDP’nin kazandığı belediyelerde mazbata oyalaması sürüyor

Seçimlerde 63 belediyeyi kazanan HDP’li adaylardan sadece 18’i mazbatasını alabildi. HDP’li yöneticiler geciktirmenin nedenlerine dikkat çekiyor.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) seçimlerde 8 büyükşehir ve il belediyesi dahil 63 belediye başkanlığı kazandı. Belediye başkanlıklarını kazanan HDP’lilerin çoğu mazbatalarını hâlâ alamadı.

HDP’nin kazandığı 63 belediyeden il belediyesi olarak henüz yalnızca Kars ve Batman belediyelerinde mazbatalar alındı. Mazbataların geciktirildiği merkezlerin çoğunun kayyım belediyeleri olması dikkat çekiyor. İtirazlar gerekçe gösterilerek uygulanan “mazbata geciktirmenin” bir amacının da nisan ayı ödenekleri olduğu konuşuluyor.

Mazbata verilmeyen belediyelere örnekler ile konuyla ilgili bazı girişim ve açıklamaları derledik.

MARDİN’DE AHMET TÜRK MAZBATA BEKLİYOR

Deneyimli siyasetçi Ahmet Türk seçimde yüzde 56,24 oy alarak halk iradesiyle Mardin Belediyesine Eş Başkan olmaya hak kazandı. Ahmet Türk, kayyımdan önce de Mardin Belediye Başkanlığı görevini yürütüyordu. Türk’e mazbatası halen verilmedi.

Ahmet Türk’ün daha önce KHK ile görevinden alınmasını gerekçe gösteren AKP, belediye başkanlığı mazbatasının kendi adaylarına verilmesini istedi. İl Seçim Kurulu, bu başvuruyu reddetti; ancak Türk’e mazbatasının verilip verilmemesi konusunda kararı YSK’ye bıraktı.

Ahmet Türk’ün avukatı Erdal Kuzu, AKP’nin “İhraç” iddiasına karşı çıkıyor ve Türk’ün ihraç edilmediğini, görevden uzaklaştırıldığına dikkat çekti.

Mardin’de ayrıca belediyeye ait taşınır ve taşınmaz malların AKP’nin eline geçen Artuklu Belediyesi’ne devredilmeye başlandığı iddiası gündemde. Türk, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklama ile belediyede 1 Nisan tarihinden itibaren yapılan tüm işlemlerin hükümsüz olduğu uyarısında bulundu.

1 Nisan 2019 tarihinden itibaren Mardin Büyükşehir Belediyesi’nde rutin işler haricinde yapılan işe alım,belediyeye ait taşınır ve taşınmaz malların devri, hibe edilmesi,belediyenin kamusal alanlarını ticari alanlara dönüştürülmesi…

NUSAYBİN’DE OY YÜZDE 77,42 AMA MAZBATA YOK

Mardin’in Nusaybin ilçesinde yüzde 77,42 oyla belediyeyi kazanan HDP’li eş başkanlar Semire Nergis ve Ferhat Kut’un mazbataları da AKP’nin geçersiz oylara yaptığı itiraz nedeniyle hâlâ verilmedi.

HDP adayları Nusaybin’de seçimi rekor bir oyla kazandı. Ancak AKP’liler, 3 bin 54 geçersiz oyun yeniden sayılması için il ve ilçe seçim kurullarına başvurdu. AKP’nin başvurusu “somut dayanağı” olmadığı gerekçesi ile reddedildi. AKP bunun üzerine Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) başvuruda bulundu. Mazbataların verilmesi için itirazın sonuçlanması bekleniyor.

DİYARBAKIR’DA MERKEZ DAHİL 12 BELEDİYEYE MAZBATA VERİLMEDİ

Seçimlerin üzerinden 10 gün geçmesine rağmen şu ana kadar Diyarbakı’da sadece Çınar ve Ergani’de seçilen belediye başkanları mazbatalarını aldı. Büyükşehir belediyesi ve 12 ilçe belediye başkanları mazbatalarını henüz alamadı. Mazbataların gelmemesinin sebebi ise AKP’nin yaptığı itirazlar…

HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanları Selçuk Mızraklı ve Hülya Alökmen Uyanık ile birlikte 4 ilçede seçilen eş başkanlar dün mazbatalarını almak üzere Kayapınar’daki İl Seçim Kuruluna dilekçe verdi. Mazbatalara ilişkin hâlâ bir gelişme yok. (EVRENSEL)

2288600cookie-checkHDP’nin kazandığı belediyelerde mazbata oyalaması sürüyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.