Heathrow’da parmak izi şimdilk beklemede

Denetçiler, Heathrow havaalanının işletmesini üstlenen BAA şirketinin, yeni terminalden geçen her yolcunun parmak izini alma girişiminin, Veri Koruma Yasası’na muhalefet sayılabileceği uyarısında bulundu.


4,3 milyar sterline mal olan yeni terminalde güvenliğin tam olarak sağlanabilmesi için, bilet kontrollerini yaptıran yolcuyla uçağa binen kişinin aynı kişi olup olmadığının tespit edilebilmesi amacıyla alınacağı bildirilen parmak izlerinin 24 saat içinde imha edileceğine dair açıklama da sektör denetçilerini ikna etmeye yetmedi.


Denetimi yapacak kurulun Başkan Yardımcısı David Smith, havaalanı işletmesini alan BAA’in yolcuların parmak izine neden ihtiyaç duyduğunu bilmek istediklerini belirterek, şunları söyledi:


“Bu güvenlik kontrolü check-in yaptıran kişinin fotoğrafı çekilerek de yapılabilir ve bu çok daha az müdahaleci bir yöntem sayılır. Şu ana kadar BAA’in yaptığı açıklamalar bizi tatmin etmedi. Burada Veri Koruma Yasası’na muhalefet bulunduğu sonucuna varırsak bu şirketi daha doğru bir yöntem kullanmaya ikna etmek için çalışırız. Eğer bunda da başarılı olamazsak yazılı uyarı gibi zorlayıcı bazı önlemler üzerinde durmaktan başka çaremiz kalmaz.”


BAA’in yolcularından parmak izini almakta ısrar etmesi halinde bunun suç sayılacağı ve sorumlular hakkında adli işlem yapılabileceği uyarısında da bulunan Smith, soruşturmanın kısa sürede tamamlanacağını bildirdi.


BAA sözcüsü ise Sınır Güvenliği ve Göç Dairesinin, güvenilir biyometrik güvenlik unsurlarının kullanılması konusunda kendilerinden talepte bulunduğunu söyledi. Sözcü, dış ve iç hatlar yolcularının bilet kontrolünden sonra aynı salonu kullanmalarının da kendilerini bu önleme zorladığı görüşünü savundu.

811160cookie-checkHeathrow’da parmak izi şimdilk beklemede

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.