Hepatit testine davet

Dünya Hepatit Bilinçlendirme Günü olarak kabul edilen 1 Ekim dolayısıyla, Viral Hepatitle Savaşım Derneği herkesi hepatit testine davet ediyor.


Viral Hepatitle Savaşım Derneği, hepatit ile mücadelede en önemli adımın hastalığın nasıl bulaştığının bilinmesi, kişinin hepatit virüsü taşıyıp taşımadığının bilincinde olması ve hepatit testine önem verilmesi olduğunu söylüyor.


Tüm dünyada 250 milyon Hepatit B ve 170 milyon Hepatit C hastası bulunurken bu rakamın Türkiye’de Hepatit B için 3 – 5 milyon ve Hepatit C için yaklaşık 1 milyon olduğu tahmin ediliyor.


Hepatit A, B, C, D ve E virüslerinin neden olduğu ve karaciğere ağır hasarlar verebilen bir enfeksiyon hastalığı olarak tanınan viral hepatit türleri arasında Hepatit B ve Hepatit C kronikleşme riski ve yaygınlık açısından en tehlikeli olanları.


Viral Hepatitle Savaşım Derneği, hepatit tanısının tek yolunun kan testi olduğunu, risk grubunda olup da test olmayan herkesi hiç vakit kaybetmeden test olmaya çağırıyor.


HEPATİT NASIL BULAŞIR?


Hepatit B virüsü (HBV) ve Hepatit C virüsü (HCV), vücut sıvıları yoluyla bulaşırlar. AIDS’te olduğu gibi kan yoluyla ve cinsel yolla bulaşırlar.Hepatit B virüsünün bulaşma oranı, AIDS’ten 50-100 kat daha fazladır. Derideki bir çatlak veya açık yara ile temas eden bir damla kan ya da tükürük bile hastalığın bulaşması için yeterli olabilir. Anneden bebeğe bulaşma da söz konusudur.


Hepatit C’de ise cinsel ilişki yolu ile geçiş sık görülmez. Kan ve kan ürünlerinin kullanımı, kirli enjektörler, cerrahi müdahale, kuaför ve berberlerdeki iyi sterilize edilmemiş manikür-pedikür setleri, tıraş bıçakları, makaslar ve diş fırçaları Hepatit B ve C virüsünün bulaşmasına yol açabilir.


Steril olmayan aletlerle yapılan sünnet, kulak delme ve dövme gibi işlemler de Hepatit B ve C’nin bulaşması için önemli bir risk oluşturur.


 

721750cookie-checkHepatit testine davet

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.