Her 3 gurbetçiden biri Alman vatandaşı

Cuntz, yaptığı açıklamada, yoğun olarak 1950-60’lı yıllarda çalışmak için Almanya’ya gelen Türklerin ülkelerine tamamıyla uyum sağladıklarını ve bugün her birinin kendilerinden biri olduğunu ifade etti.

Eskiden “misafir işçi” olarak anılan Türk işçilerinin, Alman vatandaşlığına geçmelerinin kolaylaştırıldığını söyleyen Cuntz, şunları kaydetti:

“Onlar o kadar uzun yıllardır Almanya’da yaşıyor ki artık Almanlardan farksızlar. Gerekli kanun değişiklikleriyle Türk vatandaşlığına geçme işlemleri de kolaylaştırıldığı için bugün her 3 Türk vatandaşından biri Alman vatandaşlığına geçti. Bir başka ifadeyle, Almanya’daki 3 milyon Türk’ten 1 milyonu Alman vatandaşı.”

Cuntz, Almanya’daki Türkler’in çok sayıda başarıya imza attığını vurgulayarak, “Almanya’da yaşayan Türklerin eğitimiyle ilgili çok sayıda çalışmalar yapılıyor. Geçmiş yıllarda genç nesiller üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda Türk gençlerin bir kısmı parlamentoya girerken, bazıları sinema sanatçısı, bazıları da önemli bir işadamı oldu” diye konuştu.

ALMANYA’DAKİ İŞSİZLİK

Tüm Avrupa’da olduğu gibi Almanya’da da bir takım ekonomik sıkıntılar bulunduğunu, özellikle belli oranda işsizlik sorunun yaşandığını vurgulayan Cuntz, “Geneldeki işsizliğe rağmen genç iş gücüne ihtiyacımız var, ancak artık vasıfsızlara yer yok” dedi.

Vasıflı insan gücü için Türkiye’deki mesleki eğitime önem verilmesi gerektiğini anlatan Cuntz, dünya standartlarındaki sistemle eğitim görenlerin Avrupa’da iş bulmakta zorlanmayacağını dile getirdi.

Almanya’ya da dışardan gelecek olan işçilerin iyi eğitilmiş olması gerektiğini ifade eden Cutz, şunları kaydetti:

“Sadece mesleki eğitim de yeterli değil. Özellikle mühendislere ihtiyaç var. İş arayan kişinin kendisini her alanda geliştirmiş olması gerekir. Bu sadece Almanya için değil, tüm Avrupa için gerekli bir şart. Artık, 1950-60’larda olduğu gibi vasıfsız işçi istenmiyor. Vasıfsız kişilerin Almanya’da tutunmaları artık çok zor.”

ALMAN YATIRIMCI TÜRKİYE’Yİ TERCİH EDİYOR

Alman girişimcilerin da AB sürecindeki Türkiye’ye güvenerek buraya yatırım yaptığını anlatan Cuntz, şöyle devam etti:

“Türkiye’deki yatırım sayısı 2 bin düzeyinden kısa zamanda 2 bin 200’e yükseldi. Özellikle 1.5 milyar dolarlık İSKEN, Türkiye’ye yapılan en büyük yatırımlardan biridir. Alman yatırımcıları Türkiye’yi tercih ediyor. Türkiye çok dinamik ekonomiye sahip ve sürekli gelişen bir ülke. Yatırıma uygun bölgelere sahip, potansiyel çok yüksek. Türkiye’nin lojistik olarak konumu çok müsait. Burada imal edilen bir mal, Avrupa, Rusya ve Ortadoğu’ya ihraç edilebilir. Pazarlara yakın bir coğrafi konuma sahip.”

 

 

1140950cookie-checkHer 3 gurbetçiden biri Alman vatandaşı

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.