Her taşın altından Goldsmith çıkıyor

Goldsmith geçen hafta da hükümete ‘İnsan hakları yasası askerleri bağlamaz’ tavsiyesine karşı insan hakları savunucuları bayrak açmıştı…  Londra Emniyet Müdürü Sir Ian Blair’in geçen eylül ayında Goldsmith’le yaptığı telefon konuşmasını kaydettiği ortaya çıktı.


İngiltere’nin ciddi gazetelerinden The Guardian; İngiltere’nin en büyük savunma şirketi BAE Systems’ın Suudi Arabistan’ın eski Washington büyükelçisi Prens Bender bin Sultan’a 10 yıl zarfında yaklaşık 1 milyar sterlin rüşvet vermesinden, ülkenin yargı sisteminin en üst düzey yetkilisi olan Lord Goldsmith’in haberi olduğunu öne sürdü.


Gazete, Lord Goldsmith konuyu örtbas ettiğini de şöye iddia etti:


“Amerika’daki banka hesabına yapılan ödemelerin ayrıntıları, Ağır Dolandırıcılık Dairesi’nin BAE Systems’la ilgili uzun süren soruşturması kapsamında bulunmuştu. Ancak soruşturma geçtiğimiz Aralık ayında aniden durdurulmuştu. Guardian, İngiliz yargı sisteminin en üst düzey yetkilisi Lord Goldsmith’in çalışma arkadaşlarına soruşturma devam ettiği takdirde hükümetin ödemelerdeki suç ortaklığının afişe olma tehlikesiyle karşılaşılacağını söylediğini ortaya çıkardı.”


Söz konusu soruşturma İngiltere’nin ulusal çıkarlarına ters düştüğü gerekçesiyle durdurulmuştu. Gazete, başyazılarından birinde bu konuyu ele alarak şu değerlendirmeyi yaptı:


“Eğer denklemde Suudi savunma ihalesini kaybetmenin maliyeti düşünülüyorsa, o zaman İngiltere’nin bu ihaleyi devam ettirmesinin uluslararası itibarına vereceği zarar da göz önüne alınmalı. İngiltere’nin en büyük şirketinin sadece ellerini kirletmek suretiyle mi zenginleşeceğini söylüyoruz gerçekten? Eğer öyleyse, İngiltere’ye Afrika’ya yolsuzlukların kökünün kazıması söylevlerini çekme yetkisini kim veriyor? Yolsuzluk lekesi bir bulaştı mı her yere yayılır. Pisliğin temizlenmesi için hemen soruşturma başlatılmalı.”


İLGİLİ HABER: ‘İnsan hakları yasası askerleri bağlamaz…’

803300cookie-checkHer taşın altından Goldsmith çıkıyor

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.