HES yüzünden suyun gözünde susuz kaldılar

YUSUF YAVUZ / AÇIK GAZETE – Antalya Manavgat’ta, köylülerin yüzmeye bile izin vermediği içme suyu kaynağı HES yüzünden çamura bulandı, köylüler suyun gözünde susuz kaldı…
Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Değirmenözü köyünün içme suyu kaynağı olan Pınargözü kaynağı çamur akmaya başlayınca evlere su verilen depo kapatıldı. Değirmenözü köylüleri kısa bir akış mesafesi olan derenin kaynağından itibaren çamur aktığını belirterek bu durumun kaynağın yukarısındaki HES yükleme havuzundan kaynaklandığını öne sürerek su kaynağının dibinde susuz kaldıklarını söylüyor. Aynı su kaynağı Haziran 2017’de benzer şekilde çamurlu akmaya başlamış, köylülerin başvurusuna yanıt veren DSİ 13. Bölge Müdürlüğü sorunun HES yükleme havuzundaki çatlaklardan su sızması yüzünden kaynaklandığını bildirmişti. Önceki gün içme suyunun klorlanarak yeniden evlere verilmeye başlandığını dile getiren köy halkı ise HES yüzünden mağdur edildiklerini belirterek bu soruna köklü bir çözüm bulunmasını talep ediyor.

Isparta ve Antalya sınırlarında inşa edilen Kasımlar Barajı ve HES projesinde 2016’da enerji üretimine başlandı. Ancak DSİ tarafından kesin kabul işlemi geçtiğimiz ay yapılan baraj inşaatı sırasında oldukça geniş bir karstik coğrafyada yaratılan tahribatların neden olduğu sorunlar bir türlü bitmiyor.

SU KAYNAKLARINDA KİRLİLİK YAŞANIYOR

Isparta sınırında inşa edilen Kasımlar Barajı ve HES projesinin bir parçası olan Değirmenözü köyündeki üretim santrali için kanal ve tünellerle yaklaşık 15 kilometre güneydeki yükleme havuzuna taşınan sular, burada enerji üretiminde kullanılmak için bekletiliyor. Ancak karstik ve geçirgen olan bir arazide inşa edilen barajın hem ana gövdesinde hem de iletim tünellerinde meydana gelen çatlaklar yüzünden bölgedeki su kaynaklarında zaman zaman kirlilik yaşanıyor.

SUYUN GÖZÜNDE YAŞAYAN KÖYLÜLER SUSUZ KALDILAR

Değirmenözü köyünün hemen bitişiğinde yer alan ve köylülerin ‘Marıngözü-Pınarıngözü’ olarak adlandırdığı Boğazkavak Deresi de HES yüzünden kirliliğe maruz kalan su kaynaklarından biri. Köyün içme suyu kaynağı olan Pınargözü çamurlu akmaya başlayınca evlere su dağıtan şebeke kapatıldı. Köylüler su kaynağının dibinde iki gün susuz kaldıklarını belirterek tepki gösterdiler.

KÖYLÜLERİN İDDİASINA GÖRE SORUN HES’TEN KAYNAKLANIYOR

Yaşanan sorunun HES’ten kaynaklandığını öne süren köylüler, daha önce de benzer şekilde suların çamurlu aktığını, yapılan incelemede sorunun kaynağın yukarısındaki HES yükleme havuzundaki çatlaklardan kaynaklandığının anlaşıldığını dile getirdi.

TARIM ARAZİLERİNİ BİLE SU BASIYOR

Musluklardan çamurlu su akmasının ardından kesilen suların önceki gün klorlanarak yeniden verildiğini dile getiren Değirmenözü köylüleri, HES yüzünden yıllardır mağdur edildiklerini belirterek bu soruna köklü bir çözüm üretilmesi çağrısında bulundu. Köyün üzerindeki arazide inşa edilen HES yükleme havuzundaki çatlaklardan sızan suların aşağıdaki tarım arazilerinden çıktığını dile getiren köylüler, bu durumun tarımsal üretimi de olumsuz etkilediğini belirtiyor.

DSİ HES HAVUZUNDAKİ ÇATLAKLARIN GİDERİLECEĞİNİ BELİRTMİŞTİ

Değirmenözü köyünde daha önce de aynı su kaynağının çamura bulanmasının ardından köylüler DSİ’ye başvurmuştu. Değirmenözü köylülerinin başvurusuna yanıt veren Antalya DSİ 13. Bölge Müdürlüğü, 20 Temmuz 2017 tarihli yanıtında şu ifadelere yer verilmişti: “Bölge müdürlüğümüz personellerince mahallinde yapılan inceleme ve araştırmada gözlemsel olarak santral çalıştırılmadığından dilekçede belirtilen olumsuzluklara rastlanmamıştır. Bu aşamada köy muhtarı ve HES işletme sorumlusu ile mahallinde yapılan görüşmede, santralın işletilmesi esnasında HES’in yükleme havuzunda biriktirilen suyun havuzda oluşan çatlaklardan kaçarak alt kotlardaki yan dere ve içme suyu kaynaklarına karıştığı ifade edilmiştir. Yükleme havuzundaki bu çatlakların giderilmesi için firma tarafından çalışmalara başlandığı görülmüştür.

YÜZMEYE BİLE İZİN VERİLMEYEN SU KAYNAĞI ÇAMURA BULANDI

Karstik bir su kaynağı olan Pınarın gözü, ulu çınarların dibindeki kayaların arasından yüzeye çıktığı için ‘Boğazkavak Deresi’ olarak anılıyor. Yaklaşık 1,5 kilometrelik bir akışın ardından Köprüçay’a katılan bu dere, Değirmenözü köylüleri için oldukça önemli. İçinde, köylülerin avlanmasını yasakladığı kırmızı benekli alabalıkların yaşadığı, turkuaz rengiyle ünlü su kaynağında yüzülmesine bile izin vermeyen köylüler, yaz aylarında derenin iki yanını dinlence alanı olarak kullanıyor.

BARAJIN KESİN KABULÜ BİR AY ÖNCE YAPILDI

Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu tarafından yapılan açıklamada, Kasımlar Barajı ve HES projesinin inşasına başlandığı 2012 yılından bu yana bölgenin doğal varlıkları ve su kaynakları üzerinde büyük sorunlara yol açtığı belirtilerek ilgili kurumların yeterli denetim yapmadığı öne sürüldü. İnşası 2016’da tamamlanan Kasımlar Barajı ve HES projesinin DSİ tarafından kesin kabul işleminin 10 Aralık 2020 tarihindeki incelemenin ardından yapıldığına dikkat çekilen platform açıklamasında, projenin açık iletim kanallarının bazı bölümlerinde tel örgü gibi güvenlik önleminin alınmadığı belirtilerek bu durumun can ve mal güvenliğini tehlikeye sokabileceği belirtildi.

‘YÜKLEME HAVUZUNDAKİ ÇATLAKLARIN GİDERİLMEDİĞİ ANLAŞILIYOR’

Değirmenözü köyündeki su kaynağının yağışın olmadığı yaz aylarında bile zaman zaman çamura bulandığına değinilen açıklamada, “DSİ 13. Bölge Müdürlüğünün daha önce HES’ten kaynaklanan sorunu kabul etmesi ve ardından yükleme havuzundaki çatlakların giderileceğini belirtmesinin ardından üç yıl geçmiş olmasına rağmen bugün hala Pınarıngözü kaynağının çamurlu akması sorunun halen giderilmediğini ortaya koyuyor. Yetkili kurumları bu konuda gerekli denetimleri yapmaya ve köylülerin mağduriyetine köklü çözüm üretmeye davet ediyoruz” denildi.

Kasımlar Barajı ve HES projesinin inşası öncesinde ve inşaat süresince bölgenin karstik su sisteminde yaşanabilecek sorunlar konusunda uyarılarda bulunan İstanbul Üniversitesi Toprak İlmi ve Ekoloji Ana Bilim Dalı Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Kantarcı, bugün yaşanan sorunlara yıllar öncesinden dikkat çekmişti. Ocak 2015’te Yukarı Köprüçay Havzası Koruma Platformu’nun talebi üzerine hazırladığı bilimsel raporda, bölgenin jeolojik yapısının baraj inşa etmek için uygun olmadığına dikkat çekerek özetle şu ifadelere yer vermişti: “Sert ve karstlaşmış kireçtaşlarında tünel için yapılacak patlatmalarda fazla miktarda dinamit veya diğer patlayıcılar kullanmak gerekir. Patlatmalar çatlak zemini bozar, mağaraları göçertir, düdenlere giden suyollarının değişmesine sebep olur.”

2485180cookie-checkHES yüzünden suyun gözünde susuz kaldılar
Önceki haberServeti neden ve nasıl vergilendirmeliyiz?(IV)
Sonraki haberİNGİLTERE… Dostlarımdan paha biçilmez kitaplar (II)
YUSUF YAVUZ
YUSUF YAVUZ (GAZETECİ-YAZAR) Isparta, Sütçüler'de doğdu. 1990’da edebiyatla ilgilenmeye başladı. Deneme ve inceleme tarzındaki ilk yazıları 1996 yılında 'Atatürkçü Ses' Dergisi’nde yayımlandı. Aynı yıl yerel ölçekte yayın yapan kanallarda 'Dönence' başlıklı radyo ve televizyon programları hazırlayıp sundu. 1999 yılında Antalya'da kurulan Müdafaa-i Hukuk Dergisi’nde yazmaya başladı. 2001’de Gazete Müdafaa-i Hukuk’ta Muhabir-Temsilci olarak görev aldı. Daha sonra adı 'Yeniden Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk' olan dergiyle bağını temsilci-yazar olarak sürdürdü. 2001-2007 yılları arasında Kaş Kitap Şenliğini organize ederek başta çocuklar ve gençler olmak üzere yöre insanının kültür, sanat ve edebiyat çevreleriyle buluşmasını sağladı. 2005 yılında Muğla ve Antalya arasındaki sahil bandında yaşanan yabancılara toprak satışına ilişkin yaptığı araştırmalar önemli etkiler yarattı. Deneme, inceleme, röportaj, düz yazı, haber ve yorumları; Cumhuriyet Akdeniz, Odatv, Yeni Harman, Edebiyat ve Eleştiri, Yolculuk, Evrensel, Atlas, Magma, Aydınlık, Birgün, Açık Gazete gibi dergi ve gazetelerde yayımlandı. Antalya merkezli VTV Televizyonunda, Pelin Gel Ağan'la birlikte 'İki Ağaç İçin' adıyla 16 bölümden oluşan bir program hazırlayıp ve sundu. Kanal V Televizyonunda, Biyomühendis Çağlar İnce ile birlikte, Yörük kültürünü ve tarihsel köklerini ele alan 'Islak Çarıklar' adlı belgesel haber programı hazırlayıp sundu. Araştırma yazılarından bazıları, 'Yer Bize Çimen Verdi' ve 'Darağacına Takılan Düşler' adıyla belgesel filmlere de konu olan Yavuz, şu sıralar 'Islak Çarıklar' adlı bir belgesel haber programı için çalışmalarını sürdürüyor. Ağırlıklı olarak arkeoloji, çevre, kentsel dönüşüm ve tarım konularını ele alan çalışmalar yapmayı yazılı ve görsel medyada sürdüren Yavuz, yıkım politikalarıyla tarımdan hayvancılığa, kültürden mimariye kırsal yaşamın dönüşümünü ele alan araştırma yazılarıyla tanınıyor. Ziraat Mühendisleri Odası Basın Ödülü, Çağdaş Gazeteciler Derneği Belgesel ödülü, Türkiye Ziraatçılar Derneği Tarım ödülü, Kubaba Derneği kültür hizmeti ödülü'nün yanı sıra Türkiye Ormancılar Derneği gibi çeşitli meslek odası, kurum ve kuruluşlar tarafından ödüle layık görülen Gazeteci Yusuf Yavuz, Likya'dan Teke yöresine uzanan coğrafyadaki su kültürüne ilişkin uluslararası bir sanat projesinin de danışmanlığını ve metin yazarlığını üstleniyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.